Магазини и он-лайн услуги скоро ще предлагат запис на защитени DVD-та

Магазини и он-лайн услуги скоро ще предлагат запис на защитени DVD-та
Компаниите ще разчитат съзнателните потребители да плащат за подобна услуга, тъй като не могат да спрат нелегалното копиране
13/08/2006
Скоро се очаква магазини за видео и он-лайн услуги за даунлоуд на филми да предложат запис на DVD-та, защитени срещу копиране. Новината идва след многократни откази на асоциацията за контрол на DVD копирането (DVD CCA) да приеме подобна идея.
Но сега в асоциацията са преценили, че е по-добре да разрешат услугата, тъй като никой в момента не може да спре нелегалното копиране на DVD-та. Схемата на защита CSS (Content Scrambling System) беше разбита още преди няколко години от норвежец с прякор DVD-Jon. Така всички хора без скрупули се възползват от възможността да си правят безплатно DVD копия на любимите филми.
Услугата ще изисква специален празен DVD диск, върху който ще се извършва запис с настоящата схема на защита CSS. Студията ще вземат един път такса за филма, и втори път за самото записване.
Очаква се услугата да предложат най-напред магазини и киоски на обществени места. Асоциацията DVD CCA подготвя вариант на услугата и за домашно ползване. Тя ще позволи на хората да си записват вкъщи легално филми и TV програми.
Наскоро компанията MovieLink, доставчик на филми през Интернет, обяви, че ще предложи възможност за легален запис на даунлоудвани филми върху DVD диск. Услугата, разработвана съвместно със Sonic Solutions, използва защита от типа DRM (Digital Rights Management).
MovieLink се надява да насърчи платеното сваляне на филми от Интернет, тъй като много хора не обичат да гледат кино на компютърните монитори. Възможността да си запишат филма легално от Интернет на DVD и след това да го изгледат на телевизора е по-приемлива за тази категория потребители.
Доскоро филмовите компании бяха против записването на даунлоудвани филми на DVD-та, заради риска от неконтролируемо пиратско разпространение. DRM защитата е решение, което предотвратява многократното копиране в DVD формат. От Sonic Solutions твърдят, че техният софтуер за услугата на MovieLink идва с вградена DRM защита, която не позволява записването на множество копия на даден филм.

по темата: „Магазини и он-лайн услуги скоро ще предлагат запис на защитени DVD-та”

добавете коментар...

  1. lioshi

    мда точно така, movielink обявиха подобна услуга наскоро, но няма да е факт поне още известно време. друг един сайт, cinemanow.com вече предлага запис на двд на около 100 по-стари заглавия, но и двете услуги за момента са достъпни само в щатите…

  2. Lili

    не сме свикнали да плащаме за сваляне на филми от интертнет и затова ни звучи странно статията

  3. Dimbi

    iskat da kajat che mojesh da si swalish sreshtu zaplashtane film ot neta i da go zapishesh na dvd, za da go gledash na televizora, a ne na komputyra. Az taka razbrah

  4. hahah

    I kakwo wsa6tnost kazaha w tazi statia?!?
    Ni6ti4ko ne razbrah a sam w bran6a.

Коментар