Мощен сървър за Linux ще чупи рекорди

Мощен сървър за Linux ще чупи рекорди
16-ядрена машина дебютира на експо в Сан Франциско 
12/08/2006
Процесор с 16 ядра ще увеличава производителността на Linux сървърви. Стартиращата компания Movidis ще представи новата машина на световно Linux експо следващата седмица в Сан Франциско, съобщава news.com.
Сървърът Revolution x16 използва процесорен чип Octeon CN3860 с 16 ядра на компанията Cavium Networks и работи на 500 или на 600MHz. За сравнение, чиповетe за сървъри UltraSparc T1 Niagara на Sun имат по 8 ядра, а тези от Intel и AMD с архитектура x86 са в етап на преход от две към 4 ядра.  
Многоядрените процесори увеличават производителността на сървърите, като разпределят задачите за изпълнение паралелно към различни части на чипа.
Процесорът в сървърите на Movidis използва ядра от типа MIPS – архитектура, създадена преди много години от компанията Silicon Graphics. Цената на новите машини ще варира от 3 до 12 хиляди долара. Чипът Octeon консумира само 30 вата мощност.
Cavium доставя процесора заедно с версия на софтуера Debian Linux, която работи на новия сървър Revolution x16 с много малки модификации. Компанията включва в пакета още Apache Web сървър и бази данни MySQL и PostgreSQL.

Коментар