Acer Aspire Vero – вестителят на еко-ерата при лаптопите

Aspire Vero е пълноценен, функционален лаптоп с акцент върху еко характеристиките
(снимки: Мария Малцева)

Неочакван „гост” посети редакцията ни тази седмица – мобилният компютър Aspire Vero на Acer. Рекламиран като еко-лаптоп, той нямаше как да не прикове вниманието ни по две причини: първо, защото се позиционира като „зелен”, и второ, защото тук от години работим предимно с мобилни компютри на Acer.

За Vero се знае, че в пластмасата, използвана за направата му, 30% е от рециклирани потребителски компоненти. Acer нарича това PCR (съкращението няма нищо общо с лабораторните тестове за вируси).

PCR дизайн

Първото, което се набива на очи, е необичайният вид на Vero. Пластмасовата обвивка е светлосива, изпъстрена с множество жълти и тъмно-сиви (или по-скоро синкави) частички, с вид на „пръскана”. Подобен дизайн рязко се отличава от всичко, което пазарът е виждал до момента. Не е трудно човек да се досети какво намеква подобен вид: Vero е изработен от полимер с 30% съдържание на рециклирана пластмаса. Това, всъщност, е един от основните му „зелени” аргументи.



На пипане този сивкав, „пръскан” корпус се усеща доста грапав и „сух”. Допирът наподобява докосването до грубата, сивкава и „грапава” амбалажна хартия. Навярно с времето се свиква с това усещане.

По корпуса ги няма традиционните стикери на Intel или Microsoft. Вместо това в пластмасата са вдълбани ключовите послания: Intel Core в левия ъгъл, Post-consumer Recycled в десния ъгъл. Отпред пък е вдълбано името на модела.

Като дизайн този начин на етикиране е доста по-приятен и визуално ненатрапчив в сравнение с цветните стикери, които сме свикнали да виждаме по лаптопите (и които у мен пораждат бурно желание да ги отлепя, изчегъртам и излича). Би било интересно обаче да се види как ще изглеждат вдълбаните послания след две-три години, защото малките и фини вдлъбнатини са склонни да събират мръсотия и навярно би било необходимо от време на време да се почистват с особено внимание.

Оформление

Не може да не стане дума, когато говорим за дизайна, и за рамките на дисплея. Те са доста тънички и елегантни. А това на свой ред значи, че възможно най-голяма част от 15,6-инчовия дисплей е използваема.

Не, че много хора биха забелязали, но… крачетата на долния панел са яркожълти, в тон с жълтите точици в сивата пластмасова обвивка.

Светлинните LED индикатори за статуса на батерията и за активна безжична мрежова връзка са направо „скрити” – отстрани отдясно, редом с някои от комуникационните портове. За човек като мен, свикнал да наглежда тези индикатори, мястото е доста неудобно. Но пък навярно ще са щастливи всички, които намират, че на въпросната визуална информация не ѝ е мястото най-отгоре на основния панел, над клавиатурата.

Едно е сигурно – основният работен панел, този с клавиатурата, е визуално изчистен и изглежда доста приятно.

Като стана дума за клавиатура, при Vero тя е доста голяма и писането е комфортно от гледна точка на разстояние между ръцете. Като размер тя съответства на пълноценна външна клавиатура. Удобно е за продължителна работа без риск да доведе до схващане на ръцете или, в дългосрочен план, възпаления на китките. Не може да се отрече, че е необходимо известно време за свикване, защото големият тъчпад под клавиатурата (5,1×3,2 инча – щедър размер!) е в състояние да регистрира допира на дланите и да реагира на това.

С първото отваряне веднага прави впечатление, че бутоните R и E са по-особени: маркировката е жълта, а самите букви са обърнати наобратно. Това не е случайно. По този начин Acer подчертава комбинацията RE, началните букви на четири думи: прегледай, премисли, рециклирай и потребявай по-малко (Review, Rethink, Recycle, Reduce).

Достатъчно портове, без SD слот

Vero си има достатъчно комуникационни интерфейси за пълноценна и спокойна работа. Налице са един USB-C, два USB 3.2 Gen 1, един USB 2.0, един HDMI 2.0, 3.5mm аудио жак, както и мрежов (Ethernet) конектор, който е с отваряемо капаче.

Този вид капачета навярно са едно от най-подценяваните удобства при мобилните компютри и е похвално, че Acer са се сетили да го приложат тук.



На мен обаче ужасно ми липсва слот за SD карта! Това ми е важно – по всяко време и навсякъде да мога да извадя картата-памет от фотоапарата и бързо да прехвърля снимките (например от събития, интервюта и др.), без да се товаря с допълнителна периферия. Е, навярно за повечето хора SD слотът не е чак толкова важно нещо, така че в общия случай човек навярно би бил удовлетворен от портовете на Vero.

Сърцевина като за спокойна работа

Моделът, който гостува при нас, има за „сърце” процесор i7-1195G7 на 2,9GHz в съчетание с 16 GB RAM. Това е чудесна конфигурация за продуктивна работа, която човек би вършил на мобилния си компютър. Обещава да е адекватна за поне две години напред, колкото и взискателни да станат приложенията, с които се работи рутинно. И, като става дума за готовността за бъдеща работа, не бива да се пропуска фактът, че машината идва с Windows 11!


Известно е, че има и по-„маломерен” модел на Aspire Vero, който е с Intel Core i5-1155G7 и наполовина по-малко памет – 8GB RAM.

Батерията в предоставения модел е 56,4Wh, което е напълно достатъчно за почти цял ден работа, стига човек да не прекалява и да не „сгърчва” компютъра с безброй табове в браузера и твърде взискателни приложения. Режимът за щадящо използване на акумулатора (тук наречен „battery saver”) позволява използване на компютъра в продължение на около и над 7 часа, тоест почти пълен работен ден.

Прави впечатление и тихата работа на машината.

Звук и образ

Acer е избрала да оборудва компютъра с 15,6-инчов 1920х1280 IPS панел, който предлага прилични цветове и повече от достатъчно екранно място за ежедневна работа и за почивка и забавление. Все пак дисплеят остава, общо взето, слабото място на този модел. Матовият екран и умерената му яркост оставят впечатление за „мътен” и вял дисплей. Това е чудесно при работа на закрито, особено в сумрачни пространства, но не е толкова добре дошло, ако човек е на открито или пък в офис близо до прозореца (особено ако през този прозорец сегиз-тогиз се промъква пряко слънце).

Говорителите са добре балансирани, изкарват приличен звук, без изкривявания. Разположени са отдолу и са насочени надолу, така че ако иска да чува добре, потребителят трябва да избягва да слага лаптопа върху меки повърхности, поглъщащи звука – например одеяло, легло.

В горната рамка на дисплея е скътана 720p уеб-камера. Точно както човек би очаквал от повечето лаптопи, качеството на картината не е кой знае какво, но ще свърши работа за участие в служебна телеконференция. В края на краищата на когото му е важно да го виждат с най-високо качество, винаги може да се обзаведе с външна камера.

Екология в мобилния компютинг

Както вече стана дума, пластмасата в Acer Aspire Vero съдържа 30% рециклиран материал. Наред с това и клавишите съдържат рециклирана пластмаса, като тук делът е 50%. Самата опаковка, в която идва машината, е направена от 85% рециклирана хартия и е напълно рециклируема сама по себе си. За тези, които биха възразили, че изхвърлянето на опаковки е крайно не-екологично, така е – вярно си е; но трябва да отбележим, че кутията е проектирана да се използва като подложка след отварянето си.

Пак в духа на по-устойчивото използване Acer запазва принципа на осигуряване на възможност за „направи си сам” поправка. Винтовете са съвсем стандартни, кръстати, така че дори и дете може да вземе отвертка и да отвори долния капак.

След всичко казано не може да не се признае, че Acer не е първият производител, който лансира екологичен лаптоп, изработен с рециклирани суровини. Пазарът вече е виждал ноутбуци с дори по-голям процент рециклирана пластмаса, виждал е и такива с рециклиран алуминий. Acer обаче е първата, която поставя толкова силен акцент на опазването на природата в свой продукт. Можем да го приемем като вестител на ерата, в която използването на рециклирани материали ще е норма в производството на електроника.

Това, което можем да направим ние, като потребители, е да приемем хвърлената ръкавица и да се постараем да използваме устройства като Vero по възможно най-екологичния начин. Това значи да боравим с тях дълготрайно, възможно най-продължително, да вземем максимума от работата им… и да се постараем след това да отидат за рециклиране.

Заключение

В крайна сметка, ако трябва да сме честни, никой не избира лаптопа си според това колко рециклирана пластмаса е използвана в него. Избираме на база техническите показатели, за да знаем на какво можем да разчитаме, когато работим. И в това отношение Acer Aspire Vero е пълноценен, функционален модел, който обещава да ни служи дълго и вярно, съчетавайки съвсем модерен и мощен процесор, доволно количество памет и най-ново поколение софтуер.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар