Хиляди видеокамери превърнати в ботнет

Хакерската банда Lizard Squad е успяла да свърже хиляди видеокамери за наблюдение в зловредна мрежа (ботнет) и да я използва за насочване на потребителската активност към определени сайтове.

Според компанията за сигурност Arbor Networks, мрежата обхваща няколко хиляди видеокамери и чрез нея хакерите могат да провеждат DDOS атаки с интензитет 400 гигабита в секунда (Gbps).

Пробивът е осъществен през мрежовите контролери на камерите, включени към системи под управление на опростени версии на Linux. Тъй като версиите не са били актуални, хакерите е трябвало единствено да получат контрол над електрониката на камерите.

Бот мрежите често се използват от киберпрестъпници за комерсиални цели. Те отдават контролираните мрежи под наем за извършване на атаки срещу сайтове по поръчка на конкуренти или други заинтересовани страни.

Особенето в случая, разкрит от специалистите по сигурност на Arbor Networks, e, че зловредната мрежа се състои не от заразени персонални компютри, от от видеокамери за наблюдение.

Коментари по темата: „Хиляди видеокамери превърнати в ботнет”

добавете коментар...

  1. Той

    Спрете вече с тази тавтология “зловреден”. Използвайте или “вреден”, или “злонамерен”.

Коментар