Видеонаблюдението за Covid породи вълна от опасения

Системи за повсеместно видеонаблюдение с лицево разпознаване вече има на много места по света
(снимка: CC0 Public Domain)

Проследяването на хора заради пандемията от коронавирус доведе до надигането на вълна от опасения относно неприкосновеността на личния живот. Най-новите извори на тревога се оказаха градчето Бучеон в Южна Корея и Абу Даби, столицата на ОАЕ. Сложни инструменти за видеонаблюдение с изкуствен разум и електромагнитни скенери напълно изличават досегашните представи за лична неприкосновеност на хората.

Групите за защита на личните права предупредиха за проблеми и рискове, след като Абу Даби разположи по летища, гранични пунктове, молове и редица други обществени места „бързи скенери” за откриване на Covid-19 за секунди. Става дума за т.нар. EDE скенери. Според обясненията на чиновниците, тези скенери засичат електромагнитните вълни около човешкото тяло.

Електромагнитните вълни в тялото се променят, ако в тях се намесят РНК частиците на вируса на Covid-19. Това осигурява „незабавен резултат” за засичане на инфекцията.

За въвеждането на EDE скенерите в Абу Даби се заговори през юни тази година, като това бе потвърдено от Alarabiya. По това време се появиха дори твърдения, че въвеждането на устройствата с цел сканиране за коронавируса е лъжлива „мълва”. Сега обаче въвеждането им е реалност.

„Отидох в мол и вместо да ми измерят температурата, изглежда че (охранителят) ми правеше снимка на мобилен телефон”, казва Фирас – консултант, който живее в Абу Даби от девет месеца, и е помолил да използва псевдоним. Охранителят го е информирал, че камерата на телефона не само тества електромагнитните емисии на тялото, но и прави сканиране на ретината. Това, според охраната, може веднага да даде информация дали Фирас е ваксиниран или е имал скорошен PCR тест.

Консултантът подозира, че скенерът е свързан със системата за цифрова идентификация, използвана от Обединените арабски емирства (ОАЕ) за достъп до здравни профили на жителите, заявления за визи и други официални данни.

„Това е компромисът, който правите, когато идвате тук. Подписахме сделка за тази система в замяна на безопасност и сигурност”, казва Фирас.

От медийната служба на здравното министерство на ОАЕ отрекоха пред Ройтерс скенерите да са свързани с каквато и да е индентификационна система. „Никой не бива идентифициран при сканиране”, казват от ведомството и уверяват, че системата нито улавя, нито съхранява лични данни.

Едновременно с това стана ясно, че в южнокорейския град Бучеон скоро ще стартира пилотен проект за използване на система за видеонаблюдение с технология за лицево разпознаване, чиято основна задача е да следи хората заради разпространението на коронавируса. Както и в много други азиатски градове, в Бучеон вече има много камери на обществени места – над 10 хиляди.

След въвеждане на AI-системата данните от всички камери ще се обработват автоматизирано, в комбинация с геолокационни данни, добити от клетъчните оператори, за да се знае кой кога къде ходи, къде и с кого се среща, носи ли маска – особено ако лицето трябва в дадения момент да си стои у дома, под карантина.

Пациентите, потърсили помощ за Covid-19 в клиниките, ще подписват „споразумение” за съгласие да се използва лицево разпознаване с цел проследяване на движението.

Както и в Абу Даби, въвеждането на новата технология за проверка предизвика повсеместни опасения относно нарушаването на правото на лична неприкосновеност.

Системи за повсеместно видеонаблюдение с лицево разпознаване работят и в повечето градове и градчета в Китай. Дубай също е сред големите градове, където хиляди камери записват всяка стъпка на всеки човек.

Мат Махмуди, технологичен изследовател в Amnesty International, нарича това „компромис за наблюдение срещу услуги”. Този компромис е често срещан в т.нар. интелигентни градове.

„Този конкретен тип лицево разпознаване (видът, въведен в Абу Даби) е тревожен, защото технологията за масово наблюдение е в нарушение на правото на хората на поверителност”, коментира Махмуди пред Ройтерс.

Практиката и поддържащата я „непрозрачна правна рамка” могат да доведат до случаи на тормоз въз основа на расови, етнически или други различия, предупреждава Мохамад Наджем, изпълнителен директор на ливанската група за цифрови права SMEX.

Коментари по темата: „Видеонаблюдението за Covid породи вълна от опасения”

добавете коментар...

  1. flashko

    Не може да бъде! Това е конспирация! Или пък не!? Я, то вече било действителност.

    „Това е компромисът, който правите, когато идвате тук. Подписахме сделка за тази система в замяна на безопасност и сигурност”, казва Фирас.

    Някой не беше ли казал, че който заменя свобода срещу безопасност и сигурност не получава никое от тях? А, вярно, че Бенджамин Франклин е казал нещо подобно.
    ‘Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.’

Коментар