Илон Мъск ще добива ракетно гориво от атмосферата

Въглеродният диоксид в атмосферата може да се използва за производство на ракетно гориво
(снимка: CC0 Public Domain)

С пореден амбициозен проект се заема шефът на Tesla и SpaceX – Илон Мъск. Нашумелият предприемач и милиардер обяви начинание за превръщане на атмосферния въглероден диоксид в ракетно гориво.

Вчера списание Time обяви Илон Мъск за „Човек на годината”. Той, от своя страна, съобщи в Twitter за поредната си „луда” идея – проект на SpaceX за превръщане на въглеродния диоксид от атмосферата в ракетно гориво.

Очаква се реализацията на проекта да намали количеството CO2 в атмосферата. Това ще е от полза за околната среда, тъй като въглеродният диоксид е парников газ и загрява земната повърхност.

Новата програма, според Мъск, е важна не само за Земята, но и за Марс: CO2 е основният компонент на атмосферата на Червената планета. Подробности за проекта ще бъдат разкрити на следващ етап.

По-рано Мъск учреди наградата „XPrize Carbon Removal Award” в размер на 100 милиона долара за разработка на технология, която отстранява въглерода от атмосферата. Предполага се, че проектът на SpaceX за преобразуване на CO2 в ракетно гориво стъпва на опита на участниците в XPrize.

Коментар