Робот на НАСА ще добива ракетно гориво в космоса

RASSOR не е типичния за НАСА роувър с голям брой сложни системи на борда, а проста машина за груба работа

RASSOR не е типичния за НАСА роувър с голям брой сложни системи на борда, а проста машина за груба работа

Безпилотен роувър на НАСА, наречен RASSOR, ще добива ракетно гориво на чужди планети за целите на космическите мисии.

В момента роботът, чието пълно име е Regolith Advanced Surface Systems Operations Robot, е в етап на конструиране в космическия център Кенеди. Машината трябва да реши проблема с доставката на ракетно гориво по време на мисии.

Формирането на горивни камери коства огромни средства и компромиси от страна на проектантите, като при това изразходваните цистерни просто се отделят от кораба, за да се превърнат в космически боклук в орбита около Земята.

Теоретично, новият роувър може да реши този проблем, като добива съставки на ракетно гориво в космоса, по-точно от повърхността на чужди планети, наред с добива на вода и кислород.

RASSOR не е типичния за НАСА роувър с голям брой сложни системи на борда. Това е машина за груба работа, направена просто и надеждно. Тя може да се преобраща, да издържа голямо механично натоварване и да се окопае, поясняват специалисти от НАСА.

Преди да се отправи в космоса, RASSOR трябва да премине продължителни тестове за всевъзможни критични ситуации. НАСА се надява, че новият й робот ще бъде пет пъти по-бърз от Curiosity и освен това ще работи по 16 часа на ден, като пренася над 18 килограма суровина на един ход.

Коментар