Samsung разработва нова компютърна архитектура

Samsung вярва, че може да предложи по-ефективна процесорна архитектура от доминиращата в момента x86

Samsung вярва, че може да предложи по-ефективна процесорна архитектура от доминиращата в момента x86

Инженери на Samsung разработват нова микропроцесорна архитектура, която има потенциал да промени работата на центровете за данни, съобщи EETimes, позовавайки се на източници от компанията.

Новата архитектура ще намали консумацията на енергия и стойността на конфигурациите, благодарение на по-близкото разположение на процесорите и паметта.

На паметта се отрежда централна роля в архитектурата на Samsung. Компанията твърди, че нейната разработка е по-ефективна от Intel x86, която, според корейския гигант, има ограничена пропускателна способност между ядрата на процесора и паметта.

„Защо да се примиряваме с ограничението, когато скоростта на обмен на данни между тези два елемента на изчислителната система има критично значение”, казва Йонг Сон, директор стратегия в Samsung.

По неговите думи, съвременните компютърни архитектури са остарели. Те биха могли да предложат доста по-висока производителност, но много ресурси се изразходват напразно.

Важна роля в създаването на новата архитектура може да изиграе един от 60-те стартъпа, в които Samsumg инвестира 200 млн. долара през миналата година. Компанията очаква да види първи резултати от своите инвестиции в рамките на три години. В същото направление работят и собствени екипи на Samsung.

Йонг Сон споменава британския стартъп GraphCore, който разработва копроцесор за машинно обучение. Неговата технология ще конкурира решенията на графичната компания Nvidia.

Предполага се, че Samsung ще използва в проекта съществуващите фирмени технологии за памети DRAM и NAND. „Можем да вземем Samsung SSD с капацитет 32TB и да вградим в него собствен процесор и мрежов контролер, за да получим напълно самостоятелен сървър”, казва Сон.

Компанията има опит в разработката на микропроцесорни ядра. Последните флагмани Galaxy S7 и S7 Edge включват процесор Exynos 8890 Octa със собствено-разработени ядра Mongoose. Те използват подобие на невронна мрежа за предсказване на следващите команди, благодарение на което се повишава ефективността на изчислителния блок.

Коментари по темата: „Samsung разработва нова компютърна архитектура”

добавете коментар...

  1. Ангел

    Всичко звучеше добре докато не стигнаха до собствените ядра Exynos 8890. Това е най-лошия процесор на пазара, дори чистите A72 са по-добри от на Samsung разработките.

Коментар