Intel ще пригоди компютрите за метапространството

Софтуер на Intel ще позволи на компютрите да използват ресурсите на други устройства
(снимка: Intel Corporation)

Intel работи върху софтуер, който ще помогне на лаптопите да използват изчислителна мощност от други устройства, включително чипове от своите конкуренти, съобщиха ръководни фактори в компанията в първите си публични коментари относно стратегията за навлизане в „метапространството”.

Въпреки че определението за „метапространство” е доста широко, то обикновено се отнася до всепоглъщащи виртуални светове, които ще бъдат достъпни чрез интернет и различни устройства, например слушалки за виртуална реалност, отбелязва Ройтерс.

Очаква се тенденцията да изисква значително повече изчислителна мощност. Затова фирми като Nvidia, която произвежда чипове и софтуер за изграждане на виртуалния свят, и Qualcomm, която прави чипове за VR хедсети, придобиха значителна стойност през последните месеци, подхранвана от ентусиазма на инвеститорите относно метапространството.

В подобна обстановка първият технологичен ход на Intel към метапространството ще бъде софтуер, който помага на устройствата да се възползват от изчислителната мощност на други устройства – такава, която вече съществува, но не се използва, обясни Раджа Кодури, ръководител на групата за ускорени изчислителни системи и графика в Intel.

Например, ако геймър играе на своя лаптоп, което би натоварило чиповете на системата, но има неизползван компютър за игри в съседна стая, софтуерът може да открие резервната мощност, която стои в неактивен режим, и да я включи през домашна мрежа, за да може играта на лаптопа да върви по-добре.

Кодури твърди, че софтуерът на Intel ще работи и с чипове от конкуренти. Той е предназначен да решава технически предизвикателства за потребителите, а не само да генерира големи приходи за Intel.

„Начинът, по който проектираме всички слоеве, е такъв, че софтуерът ще работи с хардуера на всички производители, стига да отговарят на стандартните спецификации в индустрията”, увери Кодури пред репортери.

Коментар