Криптовалутата Facebook Libra излиза през януари

Криптовалутата Facebook Libra все пак ще направи своя пазарен дебют
(снимка: CCO Public Domain)

Сериозно раздвижване около проекта за криптовалута на Facebook се наблюдава в края на годината. Според неофициално потвърдени информации, Facebook Libra ще стане достъпна на пазара през януари 2021 г.

Подготовката за старта на Libra е съпътствана от продължително съгласуване с регулаторните органи, за да бъдат спазени изискванията на законодателствата в редица страни, съобщи Файненшъл таймс, позовавайки се на анонимни източници.

Издател на криптовалутата ще бъде Libra Association, базирана в Женева, Швейцария. Организацията вече е получила одобрение от Швейцарския орган за надзор на финансовите пазари (FINMA) за емитиране на специални единици – коини, които ще се поддържат от отделни традиционни валути.

Одобрено е и издаването на токен на основата на коини, привързан към валутата. Токените, фиксирани към други валути, както и мулти-валутен токен ще бъдат пуснати по-късно.

Стартирането на проекта в опростена форма е своеобразен отговор на реакцията на някои регулатори, които се страхуват, че след появата на криптовалута от Facebook може да настъпи финансова нестабилност и отслабване на контрола върху парите в рамките на Libra.

В консорциума за Libra влизат Facebook и 27 други компании. Основните ѝ задачи са свързани с контрол на развитието на криптовалутата и управление на оборотите.

Коментари по темата: „Криптовалутата Facebook Libra излиза през януари”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    ЗАЩО ТРЯБВА ДА ВЯРВАМЕ на FACEBOOK. НЯМА никаква децентрализация FACEBOOK като мафиотски октопод ще управлява тази система в която се очаква да помпат пари. Малко са му борсите и спекулантите сега още иска да краде Зукера.

Коментар