Американски учен изчисли колко струва Земята

Земята е несравнимо по-скъпа от други планети, които учените наблюдават
(снимка: CC0 Public Domain)

Всичко в днешния свят се измерва в пари, има цена. Включително и планетата Земя, на която живеем. Колко струва тя обаче? За първи с подобна оценка се ангажира американски учен.

Астрофизикът Грег Лафлин изчислява цената на известните планети, отчитайки фактори като възраст, размер, температура, маса и други жизненоважни статистически данни. Земята се оказва най-скъпа – тя струва 3000 трилиона британски лири, според формулата на учения.

Марс е оценен само на 10 000 британски лири, докато Венера струва по-малко от едно пени, сочат изчисленията на проф. Лафлин от Калифорнийския университет в Санта Круз, на които се позовава публикация на Дейли Мейл.

Грег Лафлин е съставил уравнението, за да оцени откритията, направени от космическия телескоп Кеплер на НАСА, който струва 600 милиона паунда. Повечето от известните 1235 планети не са получили висока оценка, поради негостоприемния си климат.

Космическият кораб за „лов” на планети излезе в орбита преди две години, а година по-късно Лафлин реши да създаде ценови етикети на планетите, подобни на Земята, които Кеплер трябваше да открие.

По това време екзопланетата Gilese 581 се счита от учените за планетата, която е най-близка по характеристики до Земята, но уравнението я оценява само на 100 британски лири, докато KOI 326.01, според формулата, струва 150 000 британски лири.

„Винаги съм смятал, че понятието „планета, подобна на Земята в обитаемата зона”, е доста неясно дефинирано и исках [да създам] метрика, с която да видя дали стойността ѝ е била достатъчно висока, за да оправдае медийния шум”, казва Лафлин. „Това е просто начин да определя колко трябва да се вълнувам от която и да е конкретна планета”.

Колкото по-стара е планетата, толкова по-голяма е стойността ѝ, защото е имала шанса да узрее. След това се взема предвид масата – ако тя е около същия размер като Земята, обикновено се смята, че планетата е добра за поддържане на живот. Лафлин също взима предвид количеството енергия, което планетата създава, и дали нейните температури могат да поддържат живота.

Професорът стига до заключението, че планетите с цена 60 милиона британски лири или повече заслужават да бъдат изучавани, но не и тези с по-малка стойност. „Формулата ви кара да осъзнаете колко ценна е Земята и се надявам, че ще ни помогне като общество да пазим това, което имаме”, заключава Лафлин.

Коментари по темата: „Американски учен изчисли колко струва Земята”

добавете коментар...

  1. ?

    За да не повтарям тези преди мен, мисля да попитам – тоя американски “учен” защо е смятал в британски лири?

  2. Fir

    Егати тъпотията

  3. Anonymous

    тъпо и глупаво

Коментар