Учени изчислиха колко души могат да колонизират Марс

Малка група от хора е способна да превърна Марс в човешка колония
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Технологичния институт в Бордо създадоха математически модел за изчисляване на броя на хората, които ще бъдат достатъчни за колонизиране на Марс, съобщи My Drives.

Моделът се основава на съотношението между времето, необходимо за постигане на определени показатели, които осигуряват дългосрочна преживяемост (производство на кислород, производство на храна, водоснабдяване и др.), и продължителността на живота на първите заселници.

Предложеният математически модел отчита също така една важна закономерност: ако дадено действие може да бъде извършено само от няколко души, това намалява времето за постигане на конкретна цел.

И така, оказва се, че за успешната колонизация на Марс не са необходими голям брой хора – 110 души ще бъдат достатъчни, твърдят изследователите от Бордо.

Според учените, именно такава група от хора е способна да развива успешно селско стопанство и промишленост, както и да разработи начини за събиране, съхранение и разпределение на ресурсите.

Коментари по темата: „Учени изчислиха колко души могат да колонизират Марс”

добавете коментар...

  1. ха

    Не е важна само бройката, но и качествата на заселниците. ****************** Естествено Фофу трябва да бъде издигнат за президент, за да намалеят рязко случаите на самоубийства.

  2. Красимир

    Учените са сбъркал броя 240 Български депутати трябва да изпратят на Марс

  3. пешо

    А то всъщност “учените” пътуваха ли си из вакуума спокойно??

  4. пешо

    Не е нужно нито един човек. Закарайте им няколко микроби и те сами ще си евулюират до хомо сапиенс. 😀
    Все поввче “наука” бълва навсякъде.

  5. Въпрос!

    А колко от тях ще полудеят и ще прибегнат към убийство или самоубийство?

Коментар