Откриха екзопланета с три слънца

Новооткритата планета с три слънца в системата HD 131399 (илюстрация: ESO)

Новооткритата планета с три слънца в системата HD 131399 (илюстрация: ESO)

Изследователи от Европейската южна обсерватория (ESO) получиха за първи път изображение на планета в тройна звездна система с помощта на т.нар. „много голям телескоп” (VLT).

Удивителният обект с име HD 131399Ab е разположен на около 320 светлинни години от Земята в съзвездието Кентавър (известно още като Центавър). Планетата е на възраст 16 милиона години – това я прави една от най-младите екзопланети, известни на учените до момента, както и един от малкото подобни обекти, за които има преки изображения.

Планетата се характеризира с температура около 580 градуса по Целзий и четири пъти по-голяма маса от тази на Юпитер.

До сега се считаше, че орбитата на планета с три слънца би била неустойчива, в резултат на което тялото бързо ще бъде изхвърлено от системата. Но новооткритата HD 131399Ab е успяла да оживее, което навежда на мисълта, че подобни системи могат да се окажат много по-разпространени, отколкото се предполагаше по-рано.

Нещо повече, HD 131399Ab не прилича на нито един от известните ни светове. Орбитата на планетата около три ярки звезди е много по-широка, в сравнение с всяка друга планета в компанията на няколко слънца.

Моделиране, проведено на базата на съществуващите данни, дава основание да се предполага, че около най-ярката звезда в системата – HD 131399A, която е с 80% по-масивна от нашето Слънце – се въртят още две звезди B и C, разположени на разстояние около 300 астронимически единици (средното разстояние между Земята и Слънцето). Те са отдалечени помежду си на същото разстояние както Слънцето и Сатурн (10 астрономически единици) и се въртят около общ център на тежестта.

При този сценарий, планетата HD 131399Ab се върти около звездата А по орбита с радиус 80 астрономически единици, който е два пъти по-голям от радиуса на орбитата на Плутон и три пъти по-малък от разстоянието между звездата A и двойката B/C.

Планетата изминава своята орбита за 550 земни години, като на половината от пътя й са видими три слънца. Двете по-слаби звезди винаги са по-близо една до друга, а видимото им отдалечаване от по-яркото слънце се променя през годината, поясняват учените. На тази планета наблюдателят или няма да вижда въобще нощ, или всеки ден ще е свидетел на три изгрева и три залеза в зависимост от сезона. А всеки един от сезоните продължава колкото земния човешки живот…

Коментари по темата: „Откриха екзопланета с три слънца”

добавете коментар...

  1. ИМЕ *

    А колко продължава земния човешки живот???

Коментар