Няма търсене на антишпионски смартфони

Антишпионският смартфон Blackphone е проектиран на базата на едночипова система Nvidia Tegra 4i

Антишпионският смартфон Blackphone е проектиран на базата на едночипова система Nvidia Tegra 4i

Митът, че потребителите се тревожат за сигурността на своите мобилни устройства, беше развенчан от една история за антишпионски смартфон.

Компаниите Silent Circle и Geeksphone, разработчици на модела Blackphone, се оказаха противници в съда, а изнесените във връзка с делото данни свидетелстват за много слаби продажби на устройството със защита срещу шпиони, съобщи Engadget.com.

Няколко оператора, вкл. BigOn Telecom, Kumion и America Movil, искаха да купят стотици хиляди Blackphone устройства, което подлъга разработчикът да вземе заем и да произведе 250 000 броя. Впоследствие обаче BigOn и Sumion се отказаха от покупката, а America Movil поръча само 6000 броя от планираните 100 хиляди.

Очевидно е доста трудно за нови играчи да печелят от смартфони. Примерът със Silent Circle и Geeksphone показва, че защитата на информацията не е толкова важна за потребителите, а опитите на някои производители да се възползват от страховете им води до провал.

Коментари по темата: „Няма търсене на антишпионски смартфони”

добавете коментар...

  1. LUD

    Да, сигурност и Android. Предсавям си как google са се съгласили да не събират данни от тези марки телефони 😀 Ще има скоро един от този клас и ще е интересно да се види – turing phone. На базата на Sailfish OS е ( pure linux & open source )

  2. Anonymous

    Дупките не са уязвимости, а функционалности. Продават се израелски устройства, които масово копират справочниците и логовете с разговорите на чакащите на опашката на летището например, без да е нужно телефонът да се хаква.

  3. Ами

    Така или иначе службите и хакерите използват уязвимости в операционната система и не им дреме толкова за харуеъра. Андроид има толкова много дупки, че няма сигурно устройство с него.

  4. Anonymous

    Погрешен продукт и пропагандни погрешни изводи.

  5. Нормално да не се търсят

    Оpen hardware и software за телефоните и компютрите и тогава можем да си говорим за някаква сигурност.

  6. ха

    Потребителите така или иначе не са защитени. Те изобщо не знаят какво има в смартфора и дали наистина върши работа. Трябва да се доверят на някакъв неизвестен субект, а това не е най-правилния подход по отношение на сигурността.

Коментар