Мисията на телескопа Кеплер приключва скоро, няма гориво

В своята десетгодишна история Кеплер е открил над 1000 екзопланети и още около 4000 кандидати за такива (снимка: НАСА)

Космическият телескоп Кеплер (Kepler) ще приключи своята мисия само след няколко месеца, поради изчерпване на горивото, съобщи вчера НАСА.

Кеплер, за разлика от Хъбъл (Hubble Space Telescope), е по-тясно специализиран телескоп. Той представлява огромен фотометър, състоящ се от 42 CCD матрици с обща резолюция 95 мегапиксела и предназначен за търсене на екзопланети.

В своята десетгодишна история Кеплер е открил над 1000 екзопланети и още около 4000 кандидати за такива, очакващи потвърждение. Телескопът се върти около Слънцето, а не около Земята, както Хъбъл. Освен това Кеплер постоянно наблюдава един и същи участък от космоса, заради спецификата в търсенето на екзопланети.

През 2013 година Кеплер претърпя авария, която наложи телескопът да бъде пренасочван към нов участък от космоса на всеки три месеца. Постоянното коригиране на положението на апарата е свързано с разход на гориво, което вече е на привършване.

Астрономите обаче нямат повод за униние. Само след месец в космоса ще бъде изпратен наследникът на Кеплер – телескопът TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

Коментар