Microsoft подготвя промяна в актуализациите на Windows 10

Важната функционална актуализация на Windows 10 ще излезе през есента на 2021 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft все още планира да пусне две актуализации на функциите на Widows 10 през следващата година – през пролетта и есента, но компанията най-вероятно ще промени значението им.

По принцип, пролетната актуализация (април-май) внася съществените функционални промени в операционната система, докато есенната (октомври-ноември) е по-незначителна. През 2021 г. се очаква смяна на местата на актуализациите – незначително обновяване през пролетта, подобно на „сервизен” пакет, и богата на функции надстройка през есента.

Не е ясно дали Microsoft ще използва нова „сервизна” технология, за да достави първата малка актуализация, но е много вероятно Windows 10 да не получи нищо „вълнуващо” до втората половина на 2021 г., твърди публикация в Windows Latest.

Ако слуховете са верни, може да се очаква, че скоро Microsoft ще информира официално за предстоящите промени в ритъма на обновяване на Windows 10. Малко вероятно е това да се случи тази година, предвид навлизането в празничния сезон и поставяне „на пауза” на незадължителните корекции до януари 2021 г.

Възможно е също така Microsoft да добавя незначителни нови функции към Windows 10 чрез месечните кумулативни ъпдейти до края на 2021 г. Понастоящем тези регулярни обновявания са свързани с корекции на грешки и подобрения, но е показателно, че с ноемврийската актуализация Microsoft добави функция „Meet Now”.

Тази тенденция може да продължи и занапред и Windows 10 да се сдобива с нови функции чрез месечни незадължителни корекции до есента на 2021 г., когато се очаква компанията да пусне функционалната актуализация Windows 10 Sun Valley (21H2).

Докато Windows 10 21H1 ще се съсредоточи върху корекции на грешки и затваряне на уязвимости , есенната актуализация ще промени неща като менюто Start и Action Center. Microsoft също ще подобри наследения File Explorer, но все още не е ясно дали модерният File Explorer ще дебютира извън операционната система Windows 10X.

Очакват се също подобрения в потребителския интерфейс на Windows 10 с излизане на голямата функционална актуализация през есента на 2021 г.

Коментар