Windows 10 с нов интерфейс се чака през 2021 г.

Промените в дизайна на Windows 10 целят да направят навигацията по-естествена
(екранна снимка: Michael West)

Microsoft подготвя голяма промяна в потребителския интерфейс на Windows 10, в частност на менюто „Start”, „Action Center” и наследения „File Explorer”. Това става ясно от препратки, намерени в компилациите за предварителен преглед на Windows 10, вътрешна документация и източници от индустрията.

Развитието на Windows през последните няколко години е белязано от промяна в дизайнерския подход на Microsoft. Започвайки с Windows 8, компанията въведе т.нар. Metro Design, който впоследствие еволюира във Fluent Design.

Въз основа на препратки, намерени във вътрешни документи, на които се позовава Windows Latest, следващият етап от развитието на Windows 10 е актуализация на съществуващия Fluent Design. Менюто Start, Action Center и дори File Explorer ще получат нов потребителски интерфейс.

Могат да се очакват още подобрения в контекстните менюта, лентата с приложения, лентата на задачите и други области на потребителския интерфейс. Microsoft също се надява да отстрани различни несъответствия в потребителския интерфейс, които се появяват в основни места на операционната система.

В допълнение, актуализацията на Fluent Design на Windows 10 може да наблегне повече на анимацията и прехода между „обвивките” (shells). Предполага се, че Windows 10 може да използва WinUI 3.0, Fluent Design, заоблени ъгли, наред с други подобрения.

Проектът за „основен ремонт” на потребителския интерфейс на Windows 10 се ръководи от шефа на Surface екипа Панос Панай и е малко вероятно промените да настъпят преди празничния сезон на 2021 г. Работата тече от няколко месеца, което означава, че актуализираният потребител интерфейс ще пристигне заедно с есенната актуализация на Windows 10.

Fluent Design беше обявен за първи път през 2017 г. и трябваше да освежи дизайна на Windows 10 и други продукти на Microsoft. Въпреки че е наличен в някои приложения и услуги, усилията до момента не успяха да направят някаква разлика в Windows 10.

Windows 10 все още има проблем с последователността на потребителския интерфейс и Microsoft не смогва да модернизира старите компоненти на интерфейса. С Fluent Design компанията се надява да освежи визуалното изживяване с нови анимации, които да помогнат ориентирането в менюто „Start”, лентата на задачите, Action Center и приложенията да става по-бързо и по-естествено.

Microsoft винаги е описвала Fluent Desig като „еволюция на Metro” и този визуален език най-накрая ще получи някои дългосрочни подобрения през 2021 г. Все пак Windows 10 няма да изглежда коренно различно от текущата тема на дизайна, но ще има някои забележими подобрения.

Коментари по темата: „Windows 10 с нов интерфейс се чака през 2021 г.”

добавете коментар...

 1. Ники

  Тоя па с тоя Линукс се усрахте пробвал съм 10 Линукс пълен боклук

 2. 1MP4C7

  Вземи се научи да пишеш приятел…

 3. Сбогом Микромеки

  Кой малоумник от Микромеките скри скрол лентатаи когато ти трябва трябва да целиш къде се намира. Вървят и копират тъпотии от Ейпъл . Скриха контрол панела. И после се чудят защо хората бягат към Линукс… Може и това е целта. Вече 2-ра година съм на Линукс и нищо не ми липсва, само игрите, но за това изкараха ПС5. Нищо не ползвам на Микромекире. Оълен бойкот на малоумщината в тая фирма.

 4. 123

  С тези разработчици да го направят кафяв или черно-лилав – по нейтив ще е 🙂

 5. Ааа

  До кога ще е 10?

 6. Бум

  Честно казано не ми пука за анимациите, интересува ме да си свърша бързо и безпроблемно работата, върнете на хората класическия изглед.

Коментар