HPE изгражда в Европа един от най-мощните суперкомпютри

Новият суперкомпютър LUMI ще бъде разположен във Финландия
(снимка: LUMI / EuroHPC)

Hewlett Packard Enterprise (HPE) подписа договор за над 160 милиона долара с Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчисления (EuroHPC), в рамките на който ще изгради един от най-мощните суперкомпютри в света.

Новият суперкомпютър, наречен LUMI, ще бъде разположен във Финландия. Той ще стъпи на машините HPE Cray EX с процесори AMD EPYC и ускорител AMD Instinct от следващо поколение, за да постигне теоретична пикова производителност от над 550 Pflops, еквивалентни на едновременна работа на 1,5 милиона лаптопа.

Планът предвижда LUMI да осигури изчислителен капацитет на десет европейски държави: Белгия, Дания, Исландия, Норвегия, Полша, Финландия, Чехия, Швейцария, Швеция и Естония.

„Когато бъде пуснат в експлоатация в средата на 2021 г., LUMI ще бъде един от най-конкурентните и най-зелени суперкомпютри в света”, коментира Андерс Дам Йенсен, главен изпълнителен директор на EuroHPC.

По неговите думи, „тази най-добра в класа си система” ще помогне на европейските изследователи, индустрията и публичният сектор да  отговорят на сложни предизвикателства в области като здравеопазване, прогнозиране на времето, градско и селско планиране.

HPE също така планира да разшири веригата си за доставки на суперкомпютри в Европа с производство на машините с течно охлаждане HPE Cray EX и системи HPE Apollo в Кутна Хора, Чехия.

В допълнение, HPE ще създаде и Европейски център за компетентност, който ще разполага с необходимите инструменти и експертни познания за разработване и тестване на приложения, програми, процесори и други решения, необходими за изчислителни задачи о екза-мащаб.

Коментар