Cray и Intel подготвят суперкомпютър от „екзамащаб“

Обявена през октомври 2018 г., системата Shasta представлява изцяло нов дизайн за следващото поколение суперкомпютри с производителност от „екзамащаб“ (източник: Cray)

Изчислителната система Cray Shasta ще задвижва един от първите суперкомпютри на САЩ от „екзамащабен“ клас, съобщиха от компанията. Cray е избрана като подизпълнител на Intel в проект за доставка на суперкомпютър на Националната лаборатория на Аргон към Министерството на енергетиката на САЩ през 2021 г.

Cray ще получи в рамките на проекта 100 млн. долара, което е една от най-големите сделки в историята на американския пионер в суперкомпютрите. Системата на Аргон, наречена Aurora, ще се състои от над 200 Shasta кабинета – това е уникална платформа на Cray, оптимизирана за Intel архитектура и Cray Slingshot интерконект.

Обявена през октомври 2018 г., системата Shasta представлява изцяло нов дизайн за следващото поколение суперкомпютри с производителност от „екзамащаб“. Проектът в Аргон е втората голяма сделка на Cray за Shasta – по-рано такава система си поръча Националният център за научни изследвания в областта на енергетиката (NERSC) за своя суперкомпютър Perlmutter. Този договор ще донесе не Cray около 146 млн. долара.

Суперкомпютърът Aurora е проектиран така, че да осигури непрекъсната висока производителност за най-интензивните нужди на изследователите от целия свят, включително в сферата на изкуствения интелект. Очаква се Aurora да бъде доставена през 2021 г. и да влезе в експлоатация през 2022 г., уточниха от Cray.

Коментар