Adata SC685P 1TB – светкавично бърз външен SSD

Компактен, лек и много бърз – това е 1-терабайтовият външен SSD Adata SC685P
(снимки: TechNews.bg)

Прехвърлянето на големи обеми мултимедийно съдържание е по-лесно от всякога, благодарение на компактните, леки като перце и бързи SSD устройства. Външните полупроводникови дискове могат да се ползват също толкова успешно и за резервно съхранение (бекъп), тъй като капацитетът им постоянно нараства.

Получихме за тест един нов модел външен SSD на тайванския производител Adata, чиито устройства са широко разпространени в търговската мрежа у нас. Adata SC685P 1TB може да побере 1 терабайт (TB) – видео, музика, документи и друго съдържание – в изключително компактно и леко тяло.

Дизайн

Именно компактността, наред със стилния външен вид веднага правят впечатление. Устройството има размери на банкова карта и е тънко колкото смартфон (86,2 x 56,3 x 9,4 мм), така че може да се носи безпроблемно в джоба, дори няма да го усетите, тъй като тежи едва 30 грама. А цветовото решение в титаниево сиво и лъскав черен кант отстрани му придава доста изискан вид.

SC685P е поместен в  също толкова стилна кутийка заедно с документация и два кабела, което е много важно в случая, тъй като SSD-то е оборудвано с реверсивния USB Type-C порт. Наличието на два кабела – един „USB-C към USB-C” и един „USB-C към USB-A” – дава необходимата гъвкавост за свързване на външния SSD към различните USB портове на компютри, мобилни устройства и конзоли, без да ви се налага да търсите допълнителен кабел (освен в случая на microUSB).

Производителност

Интерфейсът USB 3.2 Gen 2 Type-C (USB 3.0, USB 3.1 Gen2 и USB 3.2 Gen2 са на практика една и съща спецификация) предполага доста високи скорости на трансфер. В това се убедихме от теста със стандартния бенчмарк AS SSD. В общи линии резултатите се доближават до декларираната от Adata максимална производителност в лабораторни условия.

Нашият тест показа скорости на запис и четене съответно малко повече от 418 и 422 мегабайта в секунда (MB/s), когато дискът е поставен на USB 3.1 порт, и светкавично бързо прехвърляне на файлове от компютъра на SSD-то. Така че 10GB филм наистина се трансферира за 20-25 секунди.

Разбира се, SC685P може да се ползва и на по-старите USB 2.0 портове, в случай, че компютърът не разполага с 3.1. Но в този случай, ще трябва да се задоволите с 10-кратно по-ниска скорост на трансфер, поради ограниченията на стария USB интерфейс.

Лекота на използване

Adata SC685P не изисква никакви усилия за инсталиране. Това е „plug-and-play” устройство – просто го поставяте в USB порта, системата го разпознава моментално и можете да започнете да прехвърляте файлове на висока скорост.

Още по-добрата новина е, че дискът е съвместим не само с компютри – под Windows, Mac OS X и Linux, но и с мобилни Android устройства, както и с геймърски конзоли Xbox и PlayStation. Тоест, ще можете да прехвърляте удобно ценното си съдържание между най-различни цифрови устройства.

Заключение

Adata SC685P несъмнено е едно много приятно на външен вид и практично устройство за лесно пренасяне и прехвърляне на големи обеми съдържание между различни устройства, а също и за бекъп. Основните му предимства са високата скорост на трансфер, малките размери и нищожното тегло.

Разглежданият модел има капацитет 1TB, но съществуват и варианти на същото устройство с по-малък капацитет – 500GB и 250GB. Цените на SC685P на българския пазар не са обявени, но в чужди онлайн магазини моделът се предлага за около 110-120 евро. SSD дискът е придружен с три години гаранция.

Коментари по темата: „Adata SC685P 1TB – светкавично бърз външен SSD”

добавете коментар...

  1. Илхам мехмед

    И аз търся 4 tb но не е направен още бръто

  2. Еmilyano

    Аз търся 4 tn

  3. добър е

    всичко е вярно в ревюто , имам по0стар модел, не е толко красив като цвят, но вече две години ми служи вярно

  4. Пак ли

    Не за първи път тук се пишат хвалебствия и гръмки заглавия за посредствени модели ADATA.

  5. ВЛАДИМИР

    На гръбчето на смартфона с двойнолепяща лепенка и три поколения че го ползват…

  6. Anonymous

    А случайно да ти светне в главата че е външен usb диск или това няма значение

  7. Манка

    Това ли наричате “светкавично бърз”? 418 и 422 Мб/с? По-бавен SSD трудно може да се намери…..

Коментар