C-Munipack – помага на астрономите ентусиасти

C-Munipack може частично да открива нови и неизвестни звезди от набор от кадри

Безплатният софтуерен пакет C-Munipack е  предназначен да помогне на астрономите ентусиасти да изследват различни звезди, като намалява изображенията, записани със CCD или DSLR камерата.

Приложението измерва яркостта на различни звезди, като намалява изображенията, в които са записани. Човешкото око не е еднакво чувствително към всички дължини на вълните на видимата светлина. Потребителите обаче могат да обработват изображенията с това приложение и да получат различна гледна точка на звездите.

C-Munipack може частично да открива нови и неизвестни звезди от набор от кадри, а потребителите – да конфигурират програмата да прилага различни алгоритми, за да подобри начина, по който се възприемат звездите.

Програмата предлага редица корекции, които калибрират CCD кадрите и дават възможност на C-Munipack да проследи големи звезди и да изключи изображенията във фонов режим. След това потребителите могат да гледат звезди в определени моменти и във връзка с други обекти.

Недостатък на програмата е липсата на поддръжка на движещи се обекти (като малки планети). Това е сериозно ограничение, тъй като потребителите могат изцяло да пропуснат небесни обекти. Друга липсваща функция е, че потребителите не могат да изчисляват никакви небесни координати на обекти.

Разработчиците са проектирали софтуера за споделяне на резултати, съвместими с данните на американската астрономическа асоциация AAVSO. Това позволява данните да бъдат импортирани и експортирани от голям брой потребители за лесно сравняване на резултатите.

Даунлоуд: C-Munipack

Коментар