Спътниците на Илон Мъск пречат, оплакаха се астрономи

Спътниците Starlink предизвикаха сериозни опасения в средите на астрономите
(снимка: Starlink)

Стотици астрономи предупредиха, че спътниците за сателитен интернет Starlink, които компанията SpaceX, ръководена от Илон Мъск, пуска в орбита, могат да окажат изключително негативно въздействие върху астрономията и научния прогрес.

Участниците в семинара „Сателитни съзвездия 1” (Satcon1) твърдят, че групите от ярки спътници коренно променят наземната оптична и инфрачервена астрономия и могат да изменят облика на нощното небе за астрономите по целия свят, предаде Индипендънт.

В проучването са участвали повече от 250 астрономи, сателитни оператори и „привърженици на тъмното небе”, които се опитват да оценят астрономическото въздействие на големите сателитни съзвездия.

Илон Мъск планира да изстреля повече от 30 000 сателита Starlink, за да осигури повсеместен високоскоростен интернет достъп. В момента в орбита има около 500 спътника. В същото време те вече пречат на научните наблюдения.

Миналия месец спътниците блокираха изгледа на кометата C/2020 F3 (NEOWISE), която се приближава до Слънцето на всеки 6800 години. Изображенията с продължителна експозиция на кометата и други небесни обекти показват дълги ивици, причинени от нискоорбиталните спътници Starlink.

Американското астрономическо общество (AAS), което беше домакин на събитието Satcon 1, помага на SpaceX да намери и тества различни методи за справяне с този проблем. Професор Тони Тайсън от Калифорнийския университет в Дейвис казва, че една от обсъжданите стратегии е да се направят спътниците Starlink десет пъти по-тъмни.

Но дори подобен подход да проработи, в данните явно ще присъстват сателитни отпечатъци, което усложнява анализа и ограничава научните открития, коментира проф. Тайсън.

„С десетки хиляди спътници на ниска земна орбита установяваме, че като цяло нито една комбинация от смекчаващи мерки не може напълно да избегне въздействието на сателитните отпечатъци върху научните програми за следващо поколение оптични астрономически инсталации”, заключава професорът.

Коментари по темата: „Спътниците на Илон Мъск пречат, оплакаха се астрономи”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Какво искате да очаквате от човек който не е заслужил нито 1 долар който притежа да праща космически боклук и като пъпчив пубертетен сериен предприемач да праща безполезен товар автомобилче в космоса, за да овековечи своята глупост.

    Вместо да съдейства на научен проект и оборудване от което щеше да има смисъл и полза – той си изпрати в космоса автомобил с манекен.

Коментар