САЩ готвят нови ограничения за износа на високи технологии

Белият дом не иска американски технологии да попадат в ръцете на Китай и Русия
(снимка: CC0 Public Domain)

САЩ  планират нови ограничения за износа на високи технологии, вкл. оборудване за производство на чипове и свързаните с него софтуерни инструменти, както и лазери, сензори и други продукти, за да „предотвратяват попадането им в ръцете на американски противници като Китай”, съобщи Ройтерс.

Министерството на търговията обяви на уебсайта на правителството, че иска да проучи общественото мнение за това дали износът на конкретни технологии трябва да бъде контролиран по-строго, отколкото сега.

Очаква се общественото обсъждане да предизвика интерес от страна на индустрията, която иска да защити своите технологични предимства. Обсъждането ще приключи 60 дни след публикуването му във Федералния регистър, насрочено за днес.

Администрацията на Доналд Тръмп вече ограничи износа на технологии за китайски компании, по-специално за Huawei Technologies, позовавайки се на опасения за националната сигурност.

Белият дом заяви, че новите американски технологии могат да се използват от въоръжените сили на противници като „Китай, Русия или Венецуела”.

Коментар