Изкуствен интелект прави перфектни сандвичи

Математическите модели са приложими и при изготвяне на по-вкусни сандвичи
(снимка: Еthan Rosenthal)

Добрата закуска е ключът към добрия ден. За да не ви развали настроението и да „презареди батериите”, сандвичът трябва да е перфектен, което означава да бъде приготвен по всички стандарти.

Експертът по машинно обучение Итън Розентал смята, че толкова сериозен въпрос като изготвянето на сандвич трябва да бъде поверен на този, който може да направи най-точните изчисления – изкуствения интелект (AI).

По време на пандемията Розентал, който живее в Ню Йорк, решава да разработи специална система за създаване на перфектния сандвич с банан и фъстъчено масло. В блога си експертът пише: „Започнах да работя върху нещо напълно безсмислено”. Но как човек може да каже това за толкова сериозен въпрос?

Както признава самият създател на интелигентната система, той е доста добър в правенето на сандвичи без AI, но програмата извежда неговата кулинарна техника на съвсем ново ниво. Вярно, че в процеса на изготвяне на сандвичи Розентал разбира, че проектът се оказва по-сложен и за него ще са необходими много повече усилия.

За да определи къде точно трябва да се реже бананът, Розентал използва умела комбинация от машинно разпознаване на образи и алгебра. След това той създава алгоритъм за изчисляване на най-доброто място на филията, на което да се поставят съставките на сандвича. И накрая зарежда всички данни в системата, за да получи работеща програма, която определя как най-добре да се направи сандвич от качените снимки.

Розентал е публикувал инсталационна версия на системата в GitHub за всеки, който иска да оптимизира изготвянето на собствени сандвичи. Просто трябва да направите снимки на вашите съставки и изкуственият интелект ще изчисли идеалните пропорции.

Коментар