Виваком пуска иновативната услуга eSIM

Новото поколение вградени eSIM карти имат предимства пред класическите SIM
(снимка: Виваком)

Частни и бизнес клиенти на абонаментни планове от Виваком могат да ползван от днес мобилни услуги с eSIM, съобщиха от оператора. Предимства на eSIM пред физическите SIM карти са лесната активация чрез QR код, възможността за ползване на повече от един профил в смартфона и оптимизираният дизайн на мобилните устройства.  

Новото поколение вградени карти могат да се използват по няколко начина: като единствена и основна карта в телефона, заедно с Nano SIM карта с друг мобилен номер за Dual SIM устройствата, поддържащи eSIM, а също и като допълнителна карта, свалена в устройството, която може да се включва и използва в определени случаи.

Чрез eSIM технологията потребителите могат да обединят удобно личния и служебния си мобилен номер в едно устройство, като по този начин стават по-гъвкави, без да е необходимо да носят две устройства постоянно със себе си.

еSIM профилът на абоната и необходимите параметри за достъп до мрежата се съхраняват на специален, вграден в смартфона чип, поясниха от Виваком.

Услугата може да бъде активирана само на устройства, които поддържат eSIM функционалност. За момента от нея могат да се възползват притежателите на смартфони iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max, XR и SE 2020, Samsung Galaxy S20, S20+, S20 Ultra, Z Flip, Fold, Note 20 и Note 20 Ultra и Huawei P40 Pro.

Клиентите, които сключат нов договор, могат да избират между SIM/eSIM без допълнителна такса. Притежателите на стандартни SIM карти също могат да се възползват от eSIM, като заявят своята карта при посещение в магазин на оператора срещу 5,99 с ДДС.

Важно е eSIM картата да се запази, за да се използва QR кодът отново при смяна на устройството, подчертаха от Виваком.

Коментар