eSIM стимулира пазара на клетъчния IoT

eSIM технологията има потенциал да повиши конкуренция сред доставчиците на IoT услуги (снимка: CC0 Public Domain)

eSIM индустрията постигна огромен растеж през последната година, белязан от възприемането на технологията сред водещите фирми в сектора. Това ускоряващо навлизане на технологията е на път да промени пейзажа в света на клетъчния „интернет на нещата“ (IoT), стимулирайки растежа и променяйки пазара.

eSIM позволява на потребителите да активират клетъчен план от оператор на мобилна мрежа без необходимост от физическа SIM карта в устройството. Производителите на оригинално оборудване като Apple и Samsung все по-интензивно предлагат устройства с активирана eSIM. В сравнение с традиционните SIM карти, eSIM предлагат редица предимства като намаляване на разходите, оперативна ефективност и повишена сигурност.

Тъй като навлизането на eSIM набира скорост, пазарният анализатор GlobalData прогнозира, че това ще повлияе на различни аспекти на екосистемата на интернета на нещата (IoT), ускорявайки пазарната динамика и катализирайки непрекъснатия растеж на клетъчно-базираните решения на пазара на корпоративни IoT услуги.

„eSIM съществуват от няколко години, но е честно да се каже, че преди това имаше много повече ентусиазъм от страна на потребителите и производителите на устройства, отколкото на операторите на мобилни мрежи, които разглеждаха технологията като заплаха“, каза старшият анализатор на GlobalData Джон Маркъс. „Това започва да се променя след публикуването на нова индустриална спецификация за IoT eSIM по-рано тази година“.

GlobalData вярва, че има няколко предимства от приемането на eSIM в IoT. Сред тях са намаляване на разходите за операторите, потребителите и производителите на устройства, намалените оперативни разходи за хардуер, опростените процеси на инсталиране и внедряване, повишената гъвкавост и подобрените мерки за сигурност.

Анализаторската фирма прогнозира, че клетъчно-базираните решения ще продължат да представляват най-големия дял от пазара на корпоративни IoT услуги до 2027 г., нараствайки малко по-бързо от общия пазар със 17,3% общ годишен ръст. Възприемането на eSIM ще стимулира част от този растеж, заедно с надграждането на мрежите и изключването на 2G-3G, възприемането на 5G и частната клетъчна свързаност.

Докладът обръща особено внимание на новата eSIM спецификация на GSMA– SGP.32, проектирана специално за IoT. Тази спецификация заменя стария M2M eSIM стандарт. GlobalData казва, че възможностите за автоматизирано превключване на профили към SGP.32 предоставят многобройни предимства за OEM производителите и потребителите, включително повишена гъвкавост, по-дълъг живот, по-ниски разходи и ползи за производителите на устройства, насърчавайки глобалното развитие на продуктите.

„Докато eSIM не представлява нищо друго освен предимство за производителите на IoT устройства и свързаните продукти, тенденцията вероятно ще засегне – по един или друг начин – всички области на клетъчната IoT екосистема“, добавя Маркъс. „В допълнение към положителните ефекти от автоматизираното превключване на профили, което става възможно с новия стандарт, това носи предизвикателства като потенциала за повишена конкуренция за доставчиците на IoT услуги и промяна в динамиката на контрол между оператора, SIM и устройството“.

Според проучване на Juniper Research, стойността на глобалния пазар на eSIM се очаква да нарасне от $4,7 млрд. през 2023 г. до $16,3 млрд. до 2027 г. Juniper очаква, че до края на 2023 г. пазарът на eSIM ще нарасне на годишна база с 249%.

Проучване от юли 2022 г. на глобалната мобилна търговска асоциация GSMA установи, че 260 мобилни оператора в 88 държави вече предлагат комерсиални eSIM услуги за смартфони. Фирмата прогнозира, че eSIM ще представляват 76% от всички връзки на смартфони.

Коментар