Microsoft купува US бизнеса на TikTok до броени часове

Microsoft е най-вероятният нов собственик на бизнеса на TikTok в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският бизнес на популярната видео услуга TikTok може да бъде продаден на Microsoft в рамките на 48 часа. Преговорите по сделката между китайския собственик ByteDance и Microsoft са близо до приключване, сделката ще бъде официализирана в следващите два дни, съобщи CNBC.

Вчера изпълнителният директор на TikTok Кевин Майер подаде изненадващо оставка, въпреки че зае най-висшия пост в компанията само преди 3 месеца. Според източници на CNBC, Майер е бил изключен от преговорите с Microsoft и Oracle и това е причината (или една от причините) за неговото оттегляне.

Сделката, за която настоява Белият дом и лично президентът Доналд Тръмп, е ByteDance да прехвърли на американска компания бизнеса на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Текущите данни на потребителите на TikTok в тези страни, съхранявани в облака, ще бъдат прехвърлени на сървъри в САЩ. И дори резервните архивирани данни също подлежат на мигриране.

Стойността на сделката, за която преговарят двете страни, не се споменава, но в медийното пространство се спрягат суми в диапазона от 10 милиарда до 30 милиарда щатски долара.

Коментари по темата: „Microsoft купува US бизнеса на TikTok до броени часове”

добавете коментар...

  1. Заради данните

    Заради потребителските данни е. Нещо като американският gdpr. В Европа рестрикциите са даже по-сурови. В САЩ и Европа почнаха да обръщат внимание на факта че трябва да има регулации за личните данни. Даже и Русия. В Китай пък правителството иска да има достъп до всичко и яко наглеят.

  2. ами ?

    И сега ако това не е поредното доказателство, че всичките тези големи “хъмерикънски” компании не са част от правителствата им ? Та нали основен демократичен принцип е частното си е частно, държавното си е държавно ? От къде правителство ще иска такива неща – уж частна организация (но в същото време абсолютен монополист) да даде 30 млрд на друга уж частна организация от друга държава ? Вече толкова да се ояли с власт, че и не правят опити да се крият

Коментар