Смартфоните vivo улавят рядко астрономическо явление

Притежателите на смартфони vivo X80 Pro и X80 Lite могат да „запечатат” с високо качество небесния спектакъл със зелената комета (снимка: vivo)

Една от вълнуващите новини в света на астрономията е, че зелена комета, известна като C/2022 E3 (ZTF), ще премине  покрай Земята за първи път от над 50 000 години. Астрономическият спектакъл ще озари ярко нощното небе на 1-ви февруари, когато кометата ще мине най-близо до нашата планета. Това е и идеалният момент за заснемане на рядкото явление, тъй като ще може да се види дори с просто око.

Обстоятелството, че звездите и кометите са най-видими в моменти, в които светлинните условия не са идеални, обаче затруднява улавянето на безупречни снимки и видеоклипове. Ето защо компанията за смартфони vivo споделя няколко съвета за заснемане на астрономическия спектакъл с помощта на иновативните технологии за улавяне и обработка на изображения на бранда, които дават на любителите на красиви небесни пейзажи инструменти за запечатване на точните кадри в точния момент.

Правилна настройка за нощно заснемане

Тъй като кометата се вижда най-добре през нощта, Super Night Video и OIS Super Night Mode на смартфоните vivo X80 Pro и X80 Lite влизат в действие, за да подпомогнат заснемането на висококачествени видеоклипове и снимки, въпреки неблагоприятните светлинни условия.

Режимът OIS Super Night Mode подобрява качеството на картината и гарантира, че както обектът на фокус, така и фонът не са преекспонирани и са добре балансирани по отношение на контраста топло-студено.

Кометата C/2022 E3 (ZTF)  ще мине покрай Земята за първи път от 50 хиляди години
(снимка: vivo)

Подобряване на цветовия баланс през нощта

За да запечата това рядко астрономическо явление, настройката за висок динамичен обхват (HDR) на vivo балансира ярките светлини в тъмните сцени, което позволява улавянето на детайли от най-тъмните и най-ярките части на изображението и създава по-добър общ цветови баланс.

В допълнение, избирайки по-дълги времена на освобождаване на отвора, фотографите могат да постигнат естествено изглеждащи ясни и ярки изображения дори през нощта, пресъздавайки специфичната атмосфера.

Заснемане на реалистични изображения чрез разнообразни цветови опции

За тези, които искат да заснемат C/2022 E3 (ZTF) по реалистичен начин, vivo X80 Pro разполага с профил ZEISS Natural Color. Тази функция позволява на камерата да улавя естествените цветове, като например зелената опашка на кометата, и автоматично да оптимизира както точната експозиция, така и баланса на бялото. Това дава възможност на фотографите да заснемат сцената точно така, както я виждат пред очите си.

Освен това vivo предлага на потребителите два цветови профила – ярък и естествен. Стандартният AI режим дава на цветовете по-високо ниво на яркост и наситеност и добавя повече контраст към обектите в изображението. По този начин камерата може да идентифицира много различни сцени и обекти и да коригира параметрите, за да създаде по-красиви ефекти и цветове.

Заснемане на перфектния нощен кадър

За всички любители на небесните спектакли, които искат да уловят това уникално изживяване със селфи, vivo X80 Lite предлага функциите Super Night Portrait и Bokeh Flare Portrait, които позволяват заснемане на портрети с множество различни светлинни източници на фон.

X80 Pro, от друга страна, разполага със самостоятелно разработени алгоритми за възпроизвеждане на няколко типични стила, благодарение на ZEISS обектива, като ZEISS Sonnar Style Bokeh или ZEISS Biotar Style Bokeh, добавяйки характерни светлинни ефекти към снимките. Тази функция дава възможност за заснемане на зашеметяващи нощни снимки  дори при наличието на множество светлинни източници.

Освен това, смартфоните с режим Gimbal Portrait Camera помагат на потребителите да направят удивителни портретни изображения с ясен обект и фон с линейно замъгляване на движението.

Иновативните технологии и съветите на vivo несъмнено ще доближат любителите на астрономическите явления една стъпка по-близо до улавянето на кометата по реалистичен начин дори при неблагоприятни светлинни условия. И ако C/2022 E3 (ZTF) може да се види само веднъж в живота, тогава тази гледка наистина не е за изпускане.

Коментари по темата: „Смартфоните vivo улавят рядко астрономическо явление”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    spaceweathergallery2

    Comet 96P/Machholz from SOHO/LASCO C3

Коментар