5G мрежите ще променят пазара на свързани автомобили

Операторите на телеком-мрежи се превръщат в дълготрайни партньори на автомобилната индустрия (снимка: CC0 Public Domain)

Броят на свързаните превозни средства, които се движат по пътищата по света, ще достигне 367 милиона през 2027 г. За сравнение, очаква се през настоящата година те да са около 192 милиона, според ново проучване на Juniper Research.

Ръстът от 91% ще се дължи на напредъка както на ADAS (усъвършенствани системи за подпомагане на водача), така и на увеличаването на възможностите на информационно-развлекателните системи в автомобила. Огромна роля за промяната на пазара ще изиграят значителните възможности за високоскоростна връзка с ниска латентност на 5G мрежите.

Juniper Research също установи, че операторите са от решаващо значение за „отключването“ на нови сценарии на употреба, като автономно шофиране и съответно по-активно използване на информационно-развлекателни системи с големи количества данни чрез 5G.

„5G може да позволи на автомобилните ОЕМ производители да подобрят изживяването в автомобила. На пазара на превозни средства, който преминава към електрически коли, подобряването на потребителското изживяване ще е от ключово значение. Операторите играят критичната роля в осигуряване на промяната, гарантирайки надеждност“, казва съавторът на изследването Ник Мейнард.

По неговите думи, операторите постепенно се превръщат в трайни партньори на автомобилния сектор, тъй като техните 5G мрежи бързо се разширяват.

Проучването прогнозира, че до 2027 г. търговските превозни средства ще представляват само 20% от свързаните автомобили в световен мащаб. Дизайнът на този тип возила не използва свързаност отвъд простите функции за спешни повиквания и базовите информационни функции. Все пак това ще се променя, тъй като фирмите дават приоритет на възможностите за проследяване и прецизна логистика.

Коментар