Китай заяви лидерство в интерфейса човек-компютър

Китай планира да създаде нов тип екология за индустрията на свързаните автомобили
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай вече е световен лидер в областта на взаимодействието човек-компютър, заяви министърът на промишлеността и информационните технологии на страната – Джин Джуанлун – и даде за пример свързаните умни коли.

„Със своята мрежова система за автомобилната индустрия, Китай по същество демонстрира, че се е превърнал в световен лидер във взаимодействието човек-компютър и други технологии”, каза Джуанлун, цитиран от медиите в страната.

Изградената в Китай система за интелигентни свързани автомобили, според министъра, обхваща производството на основни чипове, сензори, изчислителни платформи, системи за контрол на шасито, активно окачване, както и мрежово облачно управление.

Пътни тестове на интелигентни свързани превозни средства са проведени в повече от 50 китайски града. В страната има 32 хиляди км тестови писти, завършена е интелигентната свързаност на приблизително 10 хил. км пътища и са инсталирани повече от 8,7 хил. комплекта на съответното пътно оборудване.

Китай планира да разшири основните си възможности, да създаде нов тип индустриална екология и като цяло „да насърчи висококачественото и устойчиво развитие на интелигентно свързаната автомобилна индустрия”, заключи министърът.

Коментар