САЩ отпушиха доставките на чипове за Huawei, с едно условие

Все повече производители могат да доставят чипове на Huawei, стига да не са 5G
(снимка: CC0 Public Domain)

Глътка въздух за ръководството на Huawei – САЩ позволяват на все повече производители на чипсети да доставят компоненти на китайската компания, стига те да не се използват за 5G бизнеса ѝ.

Според публикация на Файненшъл таймс, на която се позовава Gizmochina, разхлабването на ограниченията може да се окаже спасителен пояс за Huawei, тъй като наложените санкции застрашаваха оцеляването на компанията.

Бизнесът със смартфони на Huawei, който е най-засегнат от санкциите, сега има шанс да се възстанови. Заявките за получаване на лиценз за доставка на компоненти на Huawei се одобряват, ако съответният производител докаже, че технологията не поддържа 5G.

Един от ръководителите на азиатска компания за полупроводници казва, че чиповете за мобилни устройства не са проблем, добавяйки, че компанията е оптимист да получи лиценз за продължаване на бизнеса с Huawei.

В търговската война между САЩ и Китай една от жертвите беше Huawei, която през май т.г. попадна в т.нар. „черен списък” и фактически ѝ беше забранено да прави бизнес с американски компании или компании, които използват американски технологии, без те да имат специален лиценз от САЩ.

В рамките на няколко месеца ограниченията бяха затегнати – САЩ забраниха доставката на чипсети и технологии на Huawei. Но забраната се оказа вредна за цялостната полупроводникова индустрия, тъй като доставчиците се изправиха пред загуби на милиарди долари.

В последно време обаче все повече компании получават лиценз за сделки с китайския гигант. Samsung Display наскоро получи „зелена светлина” за доставка на OLED панели на Huawei, а преди това Intel потвърди, че е получил одобрение за доставка на чипове.

Говори се, че базираната в Япония Sony и притежаваната от Китай OmniVision, чиято централа е в Калифорния, също са получили одобрение за доставка на CMOS сензори за изображения, които се използват в камерите на смартфоните.

Над 300 компании, включително Samsung, Qualcomm и MediaTek, са подали заявления за лиценз, който ще им позволи да правят бизнес с Huawei, и се очаква да получат одобрение през следващите седмици или месеци.

Коментари по темата: „САЩ отпушиха доставките на чипове за Huawei, с едно условие”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Да, де много e умно и така се прави ЧЕСТЕН бизнес и СВОБОДЕН пазар с демократична политика. 😉 Рекет, войни и подлости. Като нещо ти пречи унищожи го! Ако не ти е добре прави така че на другите да е зле.

  2. ха

    САЩ се опитват да затрият Huawei, така че правят умен ход от тяхна гледна точка.

    До момента ходовете им в началото бяха – ялови, т. е. без особено ефект. След това се прехвърлиха към самоубийствени – ще има ефект до след година, но до тогава нанесоха сериозни щети на останалата полупроводникова индустрия. Освен това така дадоха заявка САЩ да се превърне в заобиколим фактор по отношение на ИТ технологиите. С този трети ход, обаче, вече бутат Huawei в задънена улица както се казва.

  3. Махата

    Какъв умен ход е това? Поредната подигравка и гавра е това.

    Кой ще купува нов телефон без 5G?

    В момент, когато масово се прави преход от всички мобилни оператори точно към новата 5G. Също така вече се работи по следващата бъдеща 6G мрежа.

  4. ха

    САЩ се опитва да превърне Huawei в компания за телефончета. Видяха, че не могат да я удушат финансово, защото Huawei доста чипове нагълта преди забраните да влязат в сила и така решиха да й изкривят приоритетите за реализиране. Много умен ход от тяхна страна.

Коментар