САЩ разрешиха на Samsung да прави бизнес с Huawei

Важни партньори на Huawei като Samsung получиха лиценз от САЩ да работят с компанията
(снимка: CC0 Public Domain)

Samsung се присъедини към група високотехнологични компании, вкл. Intel и AMD, на които правителството на САЩ даде „зелена светлина” да доставят компоненти на Huawei.

В частност, Samsung Display, подразделението на южнокорейския гигант за дисплеи, е получило лиценз да доставя определени панели на Huawei Technologies, съобщи Ройтерс.

Но въпреки разрешението от правителството на САЩ, все още не е ясно дали Samsung Display ще може да доставя своите OLED панели на Huawei, тъй като други фирми от веригата за доставки също ще трябва да получат лицензи.

Така например, наскоро LG Display, конкурент на Samsung Display, заяви, че също трябва да получи лиценз от правителството на САЩ, за ​​да продължи бизнеса си с Huawei заедно с други компании.

Всички големи компании, правили бизнес с Huawei преди затягането на американските ограничения, са кандидатствали за необходимите лицензи, които ще им позволят да продължат да търгуват с китайския гигант. Сред тях са Qualcomm, MediaTek, Sony, Samsung Electronics, SK Hynix и Kioxia, съобщава Gizchina.

Заради многобройните забрани на САЩ, съдбата на някои бизнеси на Huawei виси на косъм. Въпреки това компанията отчита добри финансови резултати. Приходите на Huawei за първите три тримесечия на 2020 г. надвишават 100 милиарда долара, което е увеличение от 9,9% спрямо същия период на миналата година. Маржът на чистата печалба на компанията е около 8,0%.

Освен забраните и натиска от страна на САЩ, пандемията COVID-19 също поставя бизнеса на Huawei под силен натиск. В момента производството и дейностите на компанията са изправени пред значителни предизвикателства. Но Huawei казва, че няма друг избор освен да изпълни задълженията си към клиенти и доставчици.

Huawei продължава да пуска нови смартфони като флагмана Mate 40 въпреки строгите ограничения от страна на САЩ за използване на американски компоненти или технологии. Сега изглежда, че пускането на нови продукти от Huawei може дори да зачести, тъй като повече доставчици получиха лицензи за продължаване на работата с китайския производител.

Коментар