САЩ и Китай водят технологична, а не търговска война

Правителствата на САЩ и Китай, двете водещи икономики в света, водят не търговска, а технологична война, смятат представители на Foxconn – най-големия производител на електроника по поръчка на водещи брандове.

Противопоставянето на двете супер държави е най-големият проблем, който трябва да решава Foxconn в момента, пише Ройтерс, позовавайки се на източници от тайванската компания.

Сблъсъкът на САЩ и Китай всъщност „не е търговска война, това е технологична война. Технологичната война е и война за производство“, коментира Тери Гоу, шеф на Foxconn.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви неотдавна, че Вашингтон ще обложи китайски внос на стойност 200 млн. долара годишно с нов данък, ако Пекин отговори на наложените по-рано мита върху вноса на китайски стоки на обща сума 50 млрд. долара.

Както е известно, САЩ обвиниха Китай в кражба на интелектуална собственост, но Пекин отрича това. Наблюдателите на пазара считат действията на Белия дом като начало на мащабна търговска война.

Според анализатори, търговската война може да разруши изградените вериги за доставки в хай-тек индустрията и автомобилната промишленост, които силно зависят от импорта на компоненти, вкл. доставяните от Foxconn. САЩ и Китай се явяват най-големите експортни пазари за Тайван.

Коментари по темата: „САЩ и Китай водят технологична, а не търговска война”

добавете коментар...

  1. Yo

    САЩ напада технологични компании, Китай и Европа отвръщат със соеви продукти, дънки и Харли Дейвидсън. Много глупава търговска война, Китай все още има опцията да продаде американски дълг и куп други неща, за да си избие парите.

Коментар