Властите в САЩ призоваха Facebook да спре проекта Libra

Криптовалутата на Facebook е изправена пред нарастващи регулаторни пречки (снимка: CCO Public Domain)

Ръководителят на Федералния резерв на САЩ призова Facebook да спре проекта Libra, докато не бъдат разгледани проблемите с новата криптовалута, съобщи Ройтерс.

Джером Пауъл заяви в сряда, че планът на Facebook за изграждане на цифрова валута „не може да върви напред”, докато не бъдат адресирани сериозните опасения и коментари, които оказват натиск върху проекта и влияят на цената на оригиналната криптовалута биткойн.

Позицията на най-мощния финансов регулатор в САЩ подчертава нарастващите административни пречки пред пускането на криптовалута, която фокусира вниманието на политиците в световен мащаб.

Libra повдига много сериозни опасения относно неприкосновеността на личния живот, прането на пари, защитата на потребителите и финансовата стабилност, каза Пауъл пред Комисията по финансови услуги на САЩ.

„Не мисля, че проектът може да продължи напред, без да се обърне внимание на тези опасения”, добави той.

По думите на Пауъл, всеки регулаторен преглед на проекта трябва да бъде „търпелив и внимателен”. Според него, съществуващите правила не отговарят на цифровите валути. „Това е нещо, което не се вписва лесно в нашата регулаторна схема. Нуждае се от внимателен преглед и всички ние трябва да отделим време за това”.

Facebook, от своя страна, разбира необходимостта от обществено обсъждане на Libra, стана ясно от изявление на говорител на компанията от името и на останалите 27 учредители на Libra Association.

Междувременно, коментарите на Пауъл за Libra повлияха на цената на биткойн, който поевтиня по време на заседанието на Комисията – до $12,268 в средата на деня, след като бе поскъпнал с 30% от 18 юни, когато бе обявен проектът Libra.

Коментари по темата: „Властите в САЩ призоваха Facebook да спре проекта Libra”

добавете коментар...

  1. ха

    Не схванах заглавието от ройтерс какво отношение има тук? Както D каза в българския превод е меко казано грешен. Заглавието накрая трябваше просто да завършва с думичката “засега” и всичко щеше да е точно. Или вариант две вмести думата “спре” да я бяха заменили с думата “замрази”.

  2. Anonymous

    заглавието от ройтерс – Fed chief calls for Facebook to halt Libra project until concerns addressed

  3. D

    Явно и Technews паднаха на нивото на Блиц и Пик…

    Заглавието съвсем не кореспондира с реалната ситуация и описанието в статията.

  4. Anonymous

    Чудих се, защо поскъпва BitCoin,а то било, защото искат да купят анонимно Libra, когато излезе.

Коментар