Банката на Англия ще ограничи притежаването на цифрови паунди

Цифровият паунд няма да се ползва като средство за натрупване на богатство
(снимка: CC0 Public Domain)

Британците няма да имат право да притежават повече от 20 000 цифрови паунда, когато виртуалната валута бъде въведена официално, съобщи Ройтерс, позовавайки се на заместник-управителя на Банката на Англия – Джон Кънлиф.

Правителството, със съдействието на централната банка, продължава да работи върху цифров паунд, който ще влезе в обращение през втората половина на десетилетието. Електронната валута ще се съхранява в портфейли, които могат да се управляват от търговските банки.

„Ние предлагаме таван от £10 000 до £20 000 на човек като подходящ баланс между управлението на риска и широкото приемане на цифровия паунд”, казва Кънлиф, цитиран от Ройтерс.

Определянето на по-нисък лимит би означавало, че три четвърти от британците ще могат да получават заплатите си в цифрови лири и да съхраняват остатъка в същата сметка. Ограничението от £20 000 ще позволи на почти всеки да използва цифровия паунд в ежедневните транзакции.

Средствата над този лимит ще бъдат прехвърлени към клиентски сметки в търговските банки, тоест цифровият паунд няма да се превърне в инструмент за натрупване на пари. Във всяко друго отношение електронните пари ще имат същия правен статут като парите в брой, коментира Кънлиф.

Коментар