Байдън: Няма да допуснем втори недостиг на чипове

Производството на чипове в САЩ ще създаде стотици хиляди работни места, заяви Джо Байдън
(снимка: Intel)

Полупроводниковата индустрия беше една от темите в годишната реч за състоянието на Съюза, която президентът Джо Байдън държа вчера пред Конгреса. Той напомни за приетия през миналата година „Закон за чиповете”, насочен към пускане в САЩ на производствени мощности на стойност стотици милиарди долари.

Байдън подчерта, че страната не може да повтори недостига на чипове, който по-рано разстрои автомобилната и други индустрии, предаде Уол Стрийт Джърнъл. Приет миналата година, Законът за чиповете предоставя на компаниите от индустрията 52 милиарда долара публични инвестиции за изграждане на мощности за производство на полупроводници в САЩ.

Големи компании, включително Intel, Micron, Samsung и TSMC, вече обявиха планове за изграждане в САЩ на нови фабрики за чипове на стойност стотици милиарди долари. Но има някои съмнения, че този закон наистина ще помогне за увеличаване на производството.

Много от най-модерните чипове ще продължат да се произвеждат извън САЩ, но Байдън не се съмнява в ефективността на предприетите мерки. Той отбеляза, че по време на пандемията липсата на чипове е причинила големи проблеми, включително забавяне в производството на автомобили и камиони. „Не можем да позволим това да се случи отново”, каза президентът.

„Ние ще положим всички усилия, за да гарантираме, че веригата за доставки за Америка започва в Америка. Дори и без този закон вече сме създали 800 000 работни места в производството. С този нов закон ние ще създадем стотици хиляди работни места в цялата страна”, заяви Байдън.

През последните две години различни компании обявиха намеренията си да инвестират над $300 милиарда в американско производство, посочи още президентът. Intel, например, строи фабрики за полупроводници на хиляда акра близо до Кълъмбъс в Охайо – „буквално поле на мечтите”. Това ще създаде 10 000 работни места – 7000 за строители и още 3000, когато бъдат построени фабриките.

Предприятията ще осигурят годишни заплати в размер на 130 000 долара и много от позициите няма да изискват висше образование, подчерта Байдън. „Места, където хората не трябва да напускат домовете си в търсене на възможности. И всичко тепърва започва”, обобщи президентът на САЩ.

Коментар