Google също добавя AI чатбот в търсенето

Търсенето с Google ще се обогати значително с помощта на изкуствен интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Търсенето в интернет с Google също се сдобива с инструмент като ChatGPT, който Microsoft внедри в Bing и браузъра Edge. Изкуственият интелект ще даде на потребителите различни гледни точки по всякакви въпроси

Google реагира мигновено на новината от вчера, че търсачката Bing на Microsoft е подобрена с помощта на изкуствен интелект. Интегрирането на AI чатбот в най-популярната търсачка ще помогне на потребителите да получат изчерпателни отговори на голямо разнообразие от въпроси – направо в резултатите от търсенето.

На специално събитие в Париж интернет гигантът обяви, че скоро потребителите ще могат да задават всички въпроси, които ги интересуват, направо в лентата за търсене, а генеративният AI ще им даде отговор.

Освен това отговорът ще бъде многостранен, ако въпросът предполага няколко гледни точки или варианти за отговор. Ще бъдат предоставени и връзки за повече подробности. В допълнение, потребителите ще имат възможност да задават уточняващи въпроси, чийто списък ще бъде предложен под отговорите.

Всичко това прави инструментът на Google конкурентен на изключително популярния ChatGPT, който формира основата на новото търсене в Bing. Както се разбра вчера от събитие на Microsoft, търсачката Bing е способна да предлага генерирани от AI отговори на различни въпроси, макар и с ограничения.

По-рано тази седмица Google представи собствен AI бот, наречен Bard, който e по- близък аналог на ChatGPT. Докато последният е базиран на езиковия модел GPT-3.5, решението на Google е изградено върху големия езиков модел LaMDA, който скоро ще стане достъпен за външни разработчици и корпоративни клиенти.

Google не уточни кога точно неговата интернет търсачка ще се сдобие с AI чатбот, като отбеляза лаконично, че това ще се случи „скоро”.

Коментар