Лидерите на Г-7 с насоки за цифровите валути на банките

Дигиталните пари следва да допълват наличните парични средства, казват от Г-7
(снимка: CC0 Public Domain)

Финансовите лидери от Г-7 са съгласни, че дигиталните валути на централните банки ще допълват паричните средства и не би трябвало да навредят на паричната система.

Групата на седемте икономически най-развити държави обсъжда тази седмица цифровите валути на централните банки (ЦВЦБ), като заключава, че те не би трябвало да „причиняват вреда” и следва да отговарят на строги стандарти, предаде CoinTelegraph.

Становището на голямата седморка – Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ – предполага всички новосъздадени ЦВЦБ да не „навредят” на способността на финансовите институции да поддържат финансова стабилност.

„Силната международна координация и сътрудничество по тези въпроси помагат да се гарантира, че иновациите в публичния и частния сектор ще осигурят вътрешни и трансгранични ползи, като същевременно остават безопасни за потребителите и за цялостната финансова система”, се казва в съвместното изявление.

Това значи, че дигиталните пари следва да допълват паричните средства и биха могли да действат като ликвидни, безопасни сетълмент активи в допълнение към съществуващите системи за разплащане. Цифровите валути трябва да бъдат енергийно-ефективни и напълно съвместими на трансгранична основа, се добавя в изявлението.

Издаването на дигитални валути трябва да бъде „основано на дългогодишните публични ангажименти за прозрачност, върховенство на закона и добро икономическо управление”, гласи още изявлението. Макар че нито една от страните от Г-7 все още не борави с цифрови пари, някои от тях активно изследват технологиите и икономическите им въздействия.

Повтаряйки подобно изявление, направено от по-голямата група Г-20, седемте най-силни заявиха, че нито един глобален стабилен проект не трябва да започне да работи, докато не отговори изцяло на законовите, регулаторните и надзорните изисквания.

Коментари по темата: „Лидерите на Г-7 с насоки за цифровите валути на банките”

добавете коментар...

  1. л

    Да си ги ползват те тия шиткойни, ние дето знаем какво са твърди пари трупаме биткойн!

Коментар