Фотоволтаици на половината сгради по света могат да осигурят нужната ни енергия

Покривните слънчеви панели носят огромен потенциал за облекчаване на енергийната бедност
(снимка: CC0 Public Domain)

Слънчевите панели за монтиране на покрив днес са с до 79% по-евтини в сравнение с 2010 г. Този драстичен спад прави фотоволтаиците още по-привлекателни за домакинствата и бизнесите, които искат да намалят зависимостта си от електрическите мрежи, като същевременно намалят въглеродния си отпечатък. И ако половината от покривите на сградите по света се оборудват със соларни панели, това може да осигури електроенергията, необходима на целия свят, сочи ново проучване на международен екип от университетски изследователи.

До този извод е довело проучването чрез програма, която включва данни от над 300 милиона сгради и анализира 130 милиона квадратни километра земя – почти цялата земна повърхност на планетата. Изчислено е колко енергия може да бъде произведена от 0,2 млн. кв. км. покриви, намиращи се на тази земя – площ с размер приблизително колкото на като Обединеното кралство.

Налице са три потенциални „горещи зони” за производство на слънчева енергия от покривите: Азия, Европа и Северна Америка, отбелязва The Conversation в анализ на проучването.

Азия изглежда като най-евтиното място за инсталиране на фотоволтаици. В страни като Индия и Китай един киловатчас (kWh) електроенергия или приблизително 48 часа използване на един лаптоп могат да бъдат произведени само с няколко стотинки. Това се дължи на евтините производствени разходи за панелите, както и на традиционно слънчевия местен климат.

За сметка а това най-скъпите за внедряване на слънчеви покриви държави са САЩ, Япония и Великобритания. Европа се явява по средата от гледна точка на цената на генерацията.

Покривните слънчеви панели изглежда биха били еднакво полезни и в слабо населени райони, и в градските центрове с голяма концентрация на обитателите. За тези, които живеят в отдалечени райони, панелите помагат за допълване или дори замяна на доставките на електроенергия от потенциално ненадеждни преносни мрежи. А за тези в градовете панелите могат значително да намалят замърсяването на въздуха, причинено от изгарянето на изкопаеми горива за енергия.

От жизненоважно значение е да се отбележи, че глобалното снабдяване с електроенергия не може да разчита на един-единствен източник на производство, за да отговори на изискванията на милиарди хора. Заради променливото време и дневно-нощния цикъл на нашата планета несъответствието между търсене и предлагане на слънчева енергия е неизбежно.

Оборудването, необходимо за съхранение на слънчева енергия, все още е изключително скъпо. Освен това слънчевите панели не могат да осигурят достатъчно енергия за някои енергоемки индустрии. Тежкото производство и металообработката например изискват много енергия за кратко време при параметри, на които слънчевата енергия не може да отговори по никакъв начин.

Въпреки това покривните слънчеви панели носят огромен потенциал за облекчаване на енергийната бедност и преход към чиста, незамърсяваща енергия в ръцете на потребителите по целия свят. Ако разходите за слънчева енергия продължат да намаляват, панелите на покрива биха могли да се утвърдят като един от най-добрите инструменти за декарбонизиране на електроснабдяването в глобален мащаб.

Всичко това е от значение в свят, в който около 800 милиона души все още нямат достъп до електричество – или имат само частичен, казва Сидхарт Йоши, докторант в университетския колеж „Корк” в катедрата по глобален енергиен инженеринг. Негови сътрудници в проучването са Джеймс Глин, старши изследовател по моделиране на енергийните системи в Центъра за глобални енергйни политики при Колумбийския университет, и Шивика Митал, изследовател в областта на моделирането на енергийни системи в лононския „ Imperial College”.

„По принцип покривите, разположени в по-високи географски ширини, като например в Северна Европа или Канада, могат да варират с до 40% в своя потенциал за производство на електроенергия – поради големите разлики в слънчевата светлина между зимата и лятото. Покривите в близост до Екватора обаче варират малко през различните сезони, едва около 1%. Там като слънчевата светлина е много по-постоянна”, обясняват изследователите.

Това е важно, тъй като големите вариации в месечния потенциал могат да окажат значително влияние върху надеждността на електроенергията. Изводът на научния екип е, че местата, където слънчевата светлина е по-непостоянна, непременно изискват решения за съхранение на енергия, а това увеличава разходите за електроенергия.

Коментари по темата: „Фотоволтаици на половината сгради по света могат да осигурят нужната ни енергия”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Малко пътувах тези дни …
    ХА – чудна заработка, шедьовър на позитанската мисъл. Не мога да не призная. С един удар, вдигна акцийте на РосГаз И РосАтом и пак разгроми американските людоеде.
    Градушка имаше тази есен в пловдивско, та чак керемиди счупи.
    Много си далеч от истината за Фокушима. Проблемът там е разрешението дадено от Международната агенция за атомна енергетика да се строи до сеизмично нестабилен бряг. И не е било вълничка, а цунами. Има десетки видеа.

  2. ха

    Панелите не издържат на големи градушки – това си е самата истина. Говоря за тези, които са централи за енергия и вероятно са по-стар модел. Тези панели с едни камъни може да ги счупиш – ето една статия “Изпочупиха над 3500 соларни панела край с. Оряхово”. Тези на шосето едва ли са толкова крехки, а вероятно и новите издържат на по-големи удари.

    Причината да не се случва това е точно липсата на градушки! Просто за последните от край време се знае начина по който да се предотвратяват. Засичат се от радари и се стрелят със специални ракети. А в богата държава като Германия вероятно цялата им територия е напълно защитена и то добре. Тук нещата не изглеждат точно така…

    Относно статията много хубаво звучи това да имаш ток без пари, но всъщност ти плащаш за самите панели, които имат ОГРАНИЧЕН живот и така пак си оставаш зависим не от енерго-разпределителните дружества, а от производителите на панели.

    Фофу, нали си много на ясно, че уранът е толкова силно опасен, че хората отдавна знаят къде и как да го съхраняват – нищо общо с фотоволтаиците, които със сигурност ще се окажат до кофите за боклук в насипно състояние. Иначе жалко, че не приеха Япония в ЕС преди години, за да ги принудят да си затворят долнопробните си американски реактори във Фукушима, които направиха огромна еко поразия… Такава като в Чернобил, но на последното място проблемът се случи, след ужасяваща човешка глупост, докато при Фокушима проблемът е в долнопробната неподсигурена технология, която една вълничка успя да съсипе (такива, които в Япония не са рядкост).

  3. ПенаOтНощнатаСмена

    може, да.. кря на Юли, 13ч на обяд ако няма облаци. А през останалото време може да го осигурят АЕЦ-а и кюмюря 😀

  4. Фофу

    Anonymous 18/10/2021 15:47 Малоумното, а знаеш ли колко хиляди тона уран ще се изразходи за 20 год. У вас, в градината ли ще ги складираш ????

    Anonymous 18/10/2021 15:51 А това малоумно чуло недочуло – не са спрели два реактора а четири. И спряха защото им мина експлоатационния срок. Който е 30 год по Цовецка спецификация. Смятай си сам от 1970 и някоя до затварянето и после приказвай.

    Пети и шести реактор са малко по-модерни, вкараха западни контролни системи и ги пресертифицираха за още 30 год. Иначе и те бяха за извеждане.

    Позитанските тапири пак се събраха … и зацвилиха малоумия.

  5. Anonymous

    Точно, а, да не забравяме условието което ни сложиха същите “зелени” за влизането в ЕС, а именно спирането на 2 реактора от аец Козлодуй! А сега? Тец-ове те! И накрая, каруцата и чиста работа!

  6. Anonymous

    Значи живота на тези панели е от 20-30 год. Ок, слагаме ги, след 20г си представете,какво замърсяване ще е с тези панели, които въобще не са ЕКО в състава си! Всички ревът колко се замърсява, а тогава? Но сега е модерно, нали трябва да сме в крак с модата!

  7. Един Българин

    Има какво да се направи ,ако се наредят по реките турбини ,ако се сложат по покривите фотоволтаици в България ще остане даже доста енергия,но кой ще разреши ,никой за да може да се плаща и да ни цедят и цедят.Всичко това е защото Никога не сме били задружни ,а това го показва историята,за съжаление.

  8. Иван Иванов

    ПАВЕЦ на местото на Марица изток багерите сега копаят там и могат да направят много язовири без пари.Помпено Акумулираща Водно електрическа централа.

  9. Жгмъц

    Като реват за газ кат бледите брюкселски джендърчета с възобновяемата енергетика

  10. None

    По голяма глупост не бях чел. Що не ги питат от къде ще вземат ток когато е облачно или през ноща. ТЕЦ-овете ще ги затворят заради въглищата и повишаващата се цена на вредните емисии и какво остава пак само АЕЦ. За да имаме достатъчно ток който да замени ТЕЦ-овете ни трябват поне още два ядрени блока по 1000 мегавата. Реакторите ги има само някой трябва да спре да мисли само за печалба в неговата сметка от зелена енергия.

  11. Фофу

    А ти Симо ако знеаше колко си прост …. Може би е по-добре за теб, че ако осъзнаеше … Но е тегло за останалите.

  12. Симо

    Фъфляка пак се доказа като най наивен.
    Слънчеви панели по магистралите… ех колко си прост…

  13. Фофу

    Теза 15/10/2021 15:30 Руското трол е на всеки километър и виждаш с гърди защитават РосАтом, РосГаз и др. Няма значение кой какво обича, а кой за какво плаща.
    Симо напоследък си е повярявал, че е много умен и жонглира едни мозъчни творения, та чак стига до малоумия.
    “Една яка градушка и край…” Майко божия. Те в Германия не знаят какво е градушка и затова с европомощи си наслагаха панели и вече ги изплатиха. Ама той Симо ще им прати градушка на тия тъпаци. Че той и и от извънземни разуми разбира и знае ли се какви природни сили му дават.
    Хайде да приемем, че не сте толкова върховна класа мислители и сигурно и на други им хрумвала идеята за градушка върху панели.

  14. Иванчо

    Става, че си много тъп.

  15. Теза

    Добре, никой ли тук не обича независимостта?! EU хипотетично ви дава 50% от стойността на фотоволтаиците, няма ли да си поставите на покрива централа и да станете независими от Свинята, респективно ЧЕЗ, ИВН и т.н.?! Не, нали, защото се възхищавате на мутрите, а и къщите ви останаха на село…

  16. Филанкишията

    Винаги съм се чудил,ако падне градушка с едри зърна (понякога
    колкото яйце),какво се случва с фотоволтаичните панели ?

  17. Симо

    Една яка градушка и край…

  18. Симо

    Панели по магистралата… имаше такъв опит във Франция и резултатите не им харесаха, яките коли ще начупят панелите след няколко месеца а реакторите за синтез са друга фантазия, ториевите дето са уж най безопасни още са в бъдещето…ей затова на бензин си е най добре

  19. Фофу

    Отдавна съм го казал, ако се покрият магистралите с панели, ще се спестят милиарди в пари и в литри гориво за снегопочистване. Също ще се спестят милиони от намалени катастрофи, аварии, закъснения ….

  20. mhm

    И пак некви овчари прости се смеят на фб поста. Соларната енергия е бъдещето, ако се покрият магистралите с панели + батерии, тока за колите е готов

Коментар