Барбадос ще се отоплява със слънчева енергия

Правителството на Барбадос е разработило Национален стратегически план за енергийно развитие, съгласно който към 2025 г. половината от страната трябва да премине на слънчеви водонагряващи елементи.

Тази нова технология сега става все по-популярна на островната държава. Още през 2002 г. Барбадос изхвърли във въздуха 15 хиляди тона по-малко продукти от изгарянето на въглеводороди и икономиса 100 милиона долара благодарение на инсталирането на 35 хиляди слънчеви батерии за нагряване на вода, съобщи nashaplaneta.su.

Всяка година правителството въвежда нови стимули за домовете, които работят изцяло на слънчева енергия. На всеки, който си монтира възобновяеми източници на енергия, се приспадат 50% от тяхната стойност и му се намаляват данъците.

Образователната програма „Слънчев дом”, започнала през 2007 г., активно пропагандира тази инициатива сред народа и предлага на всички желаещи да се обучат как да обслужват слънчевите батерии.

Днес на острова работят 91 хиляди отоплителни системи на слънчева енергия. 75% от тях са инсталирани в частни домове и се обслужват от стопаните на домовете. Това показва, че внедряването на възобновяема енергетика в държавата е напълно изпълнима задача.

превод: Мая Тодорова

Коментари по темата: „Барбадос ще се отоплява със слънчева енергия”

добавете коментар...

  1. BARBADOS ЧЕЗЕВНРГО ПРО

    То и аз най-икономично се отоплявам , и си топля вода в пустинята , в 14.00 през деня.Майсторлъкът е да направиш същото , като процент , и като ефективност , ама в скандинавските страни , Канада , Русия…Нека да ги видим тогава какви спецове са.То на тропически остров няма кой знае какъв проблем( ако въобще има такъв…) с отоплението и топлата вода.

  2. :o)

    Барбадос…колко хора живеят там? 200-300 хиляди? Колко Столипиново У пловдив, майна…
    Ще икономисат 100 милиона, ама не са посочили КОЛКО МИЛИАРДА държавни пари ще струва това внедряване?

  3. Кирил

    Прости хора са Барбадосците, Трябвало е да направят като в България: Фотоволтаици в ръцете на малцина и после здраво сучене парите на народа.

Коментар