Бил Гейтс: бедните имат нужда от изкопаеми горива

Бил Гейтс, основателят на Microsoft и вторият най-богат човек на планетата, обича да провокира обществеността, поставяйки ребром остри въпроси, свързани с бедността и политиките за развитие на света. 

С активи от 40 милиарда долара, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е една от най-големите благотворителни организации в света, фокусирани върху здравеопазването, чистата вода, достъпа до енергия и предприемачите. Ето защо, когато Гейтс написа в своя блог, че развиващите се страни не могат да си позволят възобновяема енергия, това предизвика вълна от коментари и спорове, пише GreenTech.bg.

„Много развиващи се страни се обръщат към въглищата и други евтини изкопаеми горива за генериране на електроенергия, от която се нуждаят за захранване на домовете си, промишлеността и селското стопанство”, пише Гейтс. „Някои хора в богатите страни им казват да намалят употребата на изкопаеми горива. Разбирам загрижеността: в края на краищата човешките същества са причината да се променя нашият климат, а използването на изкопаеми горива е огромната причина”.

„Но колкото и сериозно да се борим с изменението на климата, не трябва да решаваме проблема на гърба на бедните. Най-малкото, защото бедните страни са малка част от проблема с въглеродните емисии. Те отчаяно се нуждаят от евтини източници на енергия, за да подхранват икономическия растеж, който да издигне семействата им над бедността. Те не могат да си позволят скъпите чисти енергийни решения и ние не можем да искаме от тях да чакат технологията да стане по-евтина”, смята Бил Гейтс.

„Вместо да налагаме ограничения върху бедните страни, попречвайки на способността им да се борят с бедността, ние трябва да инвестираме значително повече пари в научно-изследователска дейност, за да направим изкопаемите горива по-чисти и да направим чистата енергия по-евтина от което и да е изкопаемо гориво”, предлага основателят на Microsoft.

Коментари по темата: „Бил Гейтс: бедните имат нужда от изкопаеми горива”

добавете коментар...

  1. :o)

    Иване, напълно си разбрал какво имам предвид.

    А защо съм писал “Изток” ли?
    Защото това не се случва само в България, просто ние сме затънали в ежедневието си и си мислим, че тук е най-зле и всичко лошо се случва само тук.

    Обаче за да се случи подобно “изстрелване с милиончета” и “изкуствен пазар” трябва почвата да е предразположена за това. Тук има огромни примери – Русия и повечето тамошни републики, монополи, бизнеси – КАК се прави това, КАК? Това е държавна политика.
    Тези мутри с червените пари не са се пръкнали от нищото, те са създадени.
    Средата им е създадена изкуствено за да въртят големите пари.
    А ако случайно им се появи конкуренция да умре сама, заради липса на финанси 🙂
    Но всичко това добре го знае всеки, който има малко акъл и професионален опит 🙂
    Незнам за какво да го повтаряме…
    Много се отдалечих, идеята ми беше че НЕ Е САМО ТАКА В БЪЛГАРИЯ, а и в още много измислени източни страни, включае далечния изток.

  2. Иван

    Е радвам се да прочета по-смислени и по-нормални коментари Fofu и :o).

    Относно :o) което си писал – грозно и гадно, но е точно така:
    “Поне в тази “игра” наречена бизнес, не може без качества.
    Не може баща ти да е дърт комунист-велможа и да ти изсипе едни милиончета и да ти уреди подчинени фирми да ти въртят оборота. Това го има само на изток.”

    Но защо трябва да се делим на изток и запад?
    Глобализацията е неизбежно както и унищожаването на неудобните държави и режими на управление. Не е толкова много времето, когато хората с остаряло мислене ще си отидат по естествен път.

    За България ние самите сме си виновни и червени и сини мазни мутри всичките са едни и същи. Отиват си и не им остава много живот на изкуфялите Бабки и Дядковци, но идват да таковат България новите младежи 20 или 30 и няколко годишни мутрета с огромно самочувствие на бизнесмени, а са с просто наляти милиони от родителите си крали държавата.

    Тук няма нищо общо Били Гейтс не е идеален разбира се и не може да се сравнява с нашите нищожества. Аз не съм против Бизнеса, против съм мутрягите изстреляни от нищото в бизнеса с милиони.

    Това което е по темата за Били и такива като него смятам, че е абсолютно нужно да има система за контрол и регулация на монопола независимо колкото и добри намерения да претендират че имат те. Очевидно е че се нуждаем от нов световен ред различен от сегашните провалени режими и утопии.

  3. :o)

    Всеки е свободен да харесва или не определени популярни фигури.
    Колкото до фундаменталното “имахме ли нужда от Бил Гейтс”, може да се разпрострем до “Имахме ли нужда от технологии”, “Имахме ли нужда от Електричество”, “Имахме ли нужда от парна енергия”, “Имахме ли нужда от индустриализация” и да стигнем до “Имахме ли нужда от пари”.
    Накрая ще стигнем обратно до колибите и каменните сечива, защото очевидно е че някои съдят, но както им е удобно. Разгледайте по-горния обратен ред.
    ВСИЧКО ТОВА се е случило, благодарение на предприемчиви и упорити хора като Гейтс.
    Те невинаги са спазвали законите, но някак си това е променило света.
    Гейтс има със сигурност милиони причини да не бъде харесван, включително помиарският му начин на правене на бизнес с операционна система, ъпдейти и прочие,
    но той е успял точно по законите на бизнеса.
    Не е по-различен от всеки CEO в ИТ индустрията, да не говоря за други…
    Там са буквално робовладелци.
    Така че преди да съдим делата, може да помислим за причинно-следствената връзка.
    Един човек на върха със сигурност е добър играч в играта си. Ако не беше такъв, нямаше да бъде там. Поне в тази “игра” наречена бизнес, не може без качества.
    Не може баща ти да е дърт комунист-велможа и да ти изсипе едни милиончета и да ти уреди подчинени фирми да ти въртят оборота. Това го има само на изток.

  4. fofu

    Допуснал съм грешка “Няма как да не присламча към тях .. ” трябва да е “Няма как да не те присламча към тях ..”

  5. fofu

    Иване … първо, аз отговарям за себе си и да ти кажа, аз чисти раси и пр. не съм говорил. Може и да го мисля, но след като не съм го казал не обвинявай за фашист.

    И на никого не съм се кланял, просто тук станаха много червените баби дето първосигнално плюят само щом се спомене нещо за Бил Гейтс, капитализъм и т.н. И как стана, че родните крадци дето направиха държавата на колака ги пропускат, а само в една посока плюят. Доста е тенденциозно.

    Няма как да не присламча към тях след като ми говориш, че капитализма бил отмрял. Той социализЪма още не, ти ми говориш за капитализъм. Второто става особено ясно като видиш ухилените мазни физиономии на Бузлуджа и се сетиш, че те владеят България ОТ-ДО и че в джобовете им са всички пари които тая държава е заработила за последните 60 г, плюс дълговете които и децата ни ще плащат за още може би толкова години.

    Но не Бил Гейтс е най-злият. Дето рекъл Моканина – Боже колко мъка има по тоя свят.

    А виж как се сети, че имало корпорации. Много по-мощни и по-вредни от Майкрософт. От сорта на Монсанто например, но хейтърчетата едно си знаят и това си баят.

  6. Иван

    Леле каква злоба от уж големите хора като fofu, Броис и другите от коментарите тук. Всички сте смешници.

    Противно е всичко как хората се прекланят сляпо на идоли и наложени чужди авторитети, на доказано провалени и отмрели режими социалистически и капиталистически. Явно е че хората тук живеят в миналото.

    Живеем във времето на глобализация и мегакорпорации те са над всичко над държавите и над смешните законите.

    Създава се нов свят нов режим – поредната форма на диктатура на мегакорпорации и техните лични интереси.

    Намерих без проблем това което Пешо беше писал за интервюто – вярно е .

    fofu, Броис от това което сте писали сами се самоопределихте като фашисти поклонници на чистата раса, прочистване и намаляване на населението. Но да знаете, че дори самият Хитлер е бил мелез и също е смятал всички славяни за тор.

    Аз подкрепям Пешо с една забележка бизнеса е като електрическия ток стреми се винаги да преминава през най-малкото съпротивление. Тоест щом има пропуски и дупки в законите, защо да не се възползват от това бизнесмените – това не ги прави винаги престъпници. Просто състезание кой първи ще се възползва от дадена дупка в даден закон преди другите да се усетят и да я запушат.

  7. fofu

    Дребното човече Пешо което иска всички да работят, а той да вземе всичко без пари. Ти не можеш и на половината от работните часове на Гейтс да навъртиш.

    Всичко се прави само за пари и власт. А ти кога си направил нещо за нещо различно. Кога си работил за без заплата? Или на кой дари една заплатата ? А сещаш ли се, че ако случайно решиш да я даде в момента в който го напаравиш ведннага ще се намерят други хейтърчета като теб дето за пари ще оплюят всеки. Защотото така е в нашата система, където комунягите окрадоха залъка и на пеленачетата – не гледай нас крадците, а плюй по капиталистите. Ти да не мислиш, че не ни е ясно защо скачат лайкучките и червените бабушкери тук и нявсякъде.

    И какви все пак престъпления, къде е това интервю освен във болното ти въображение. Ти съдъя по професия ли си ?

  8. Борис

    Брейй.. много ги разбираш нещата. Човечеството в по-голямата си част е напаст за планетата и броят му трябва да се намали, напълно съм съгласен с Гейтс и то много преди да знам, че той пропагандира подобна идеология.

    Жалък човечец си Пешо, мизерно и бедняшко ти е мисленето. Много повече неща мога да ти кажа и когато ти казвам нещо не са празни приказки, а ти го казвам от опит (дали има успех без измама и престъпления). Ако виждаш пътя към успеха като престъпление, занчи по акъл си престъпник. Това ти казвах.

    Не знам дори защо ти го пиша при положение, че не възприемаш. Просто съм добронамерен към теб …. но има хора, които не възприемат доброто – камък да им да дадеш, ще се претрепят и ще те обвинят. Не бъди от тях.

  9. Пешо

    До Борис-Фофон,
    Много добре съм, разумен и мислещ логично човек. Все едно ми е дали Борис е фофон или не. Важното е че грешите! Никога не съм писал за саморазправа или пък черен хумор и шеги като никнейма azsam или пък този ^_^ Също не живея в миналото като Борис който го преследват социализъм и други глупости.

    Писал съм и пиша само факти богатите хора няма да са богати ако не нарушават или не заобикалят законите и за тях са без значение обществените норми и ценности. Всичко се прави само за пари и власт – това дори децата го разбират.

    Още факти колкото повече е известен даден човек с много финансови средства и власт. То за този човек законите вече не действат каквито и престъпления да е извършил човека си е безнаказан. Слепи ли сте? Трябва ли да давам примери за България ами за чужбина е същото в още по-големи мащаби!?

    Борисе, как можеш да ми оценяваш моето съзнание като престъпно? Ти луд си или какво?
    Престъна е твоята глупост Борисе! Аз не съм писал такива неща, но тези хора които са писали за закопаване или изгаряне – пишат това защото съдебната система е опорочена и действа само за едни, а за други не!

    Борисе за Бил Гейтс можеш да потърсиш негово интервю в което обяснява как драстично трябва да се намали населението на Земята и също споделя идеите на евгениката, която е в основата на идеологията на Хитлер.
    Имаш интернет можеш още и още факти за уж доброто и злото сторено от Били.

    Интересна мисъл Борисе ако всички бяха в света като Били – какво би се случило?
    Свят само с бизнесмени хитреци без стада овце няма как да съществува. Но това което си пожелаваш Борисе да има повече меркантилни хора мислещи като Били е * * * сигурно искаш да живееш в свят на патенти и лицензии върху всичко и дори да си плащаш за въздуха който вдишваш и затова което издишваш.

    Не съм го казал аз, но пътят към ада е послан с добри намерения.

    Просто бизнес както казват хората. Всичко което прави един бизнесмен е само за пари това е заложено по рождение в гените им. Да правиш пари от всичко дори от бедни и нещастни хора и държави, дори от смъртта и от войните се правят пари! Както си казват едни на други бизнесмените всичко е просто бизнес.

  10. Драгомир

    Ей хора, говорите за човек който изобщо не познавате! Всичкото което знаете е изкривено през това което медиите са представили за този човек.
    Не би трябвало да го хвалите, нито да го оплювате.

  11. Борис

    fofu, радвам се, че споделяш мнение подобно на моето 🙂

    Това, че успех, пари и влияние не можеш да постигнеш без престъпления са пълни глупости и социалистически убеждения …. но докато има подобни хора с подобни убеждения няма да тръгнем напред като държава, нито стандарта ни ще се повиши.

    Ивко, политика не искам да намесвам, но от изказването ти разбирам, че си една червена подлога.

    Никога не съм казвал, че света не би се въртял без Майкрософт, нито ги величая. Аз самия имам доста критики към тях относно разработка, поддръжка, политика и т.н.

    Говорех за човека Бил Гейтс … и ако имаше повече хора като него светът наистина щеше да е по-добро място.

    Не разбирам каква връзка направи между Бил Гейтс и Майкрософт при положение, че Майкрософт не съм ги споменавал, а и в последните години влиянието на Гейтс в-у компанията е намаляло с много.

    Относно никнейма – Не, не пиша с друг никнейм. Всичките ми мнения до едно са с никнейм `Борис`. Ако ти пишеш с пет различни имена и си отговаряш сам, то това е друг въпрос.
    Най-малкото има дребни особености в писането по-които можеш да идентифицираш даден
    човек …. но едва ли акъла ти стига за това.

    Пешо, жалко е наистина, че има хора с убеждения като твоите и че ти самия си с такива убеждения, защото такива убеждения + повече амбиция, създават съзнанието на престъпник.
    Ти амбицията може би не я имаш, но нека ти кажа, че бедните хора не носят никаква полза на човечеството и щеше да е хубаво, ако можеше да го осъзнаеш.
    Ако сравняваш Гейтс и хора като него с престъпници и измамници (каквито са популярни у нас), то се лъжеш много дълбоко.

    Желая ти най-чистосърдечно на теб, а и на цялата нация, повече инициативност и повече успех в живота … и дай Боже, когато това се случи да осъзнаеш, че далеч не си бил прав, но и ти и всички да живеем по-добре.

  12. fofu

    Ооо Пешо бил преродената баба Ванга. Как погледна и всичко позна.

    За дяволският мозък на Били не знам много, но братче като видя такива изрази ми става ясно, че или от безсъние нещо или по рождение, ама с твоя мозък работата е зле.

  13. Пешо

    Ооо Фофончо и Борис било един и същи!

    Точно в това се крие таланта на дяволският мозък на Били – да вижда неща които другите хора не могат … например как могат да се правят пари от бедните хора. Да има начини и такива бизнесмени като Били не пропускат тези възможноси!

  14. fofu

    Ивко ти нещо си пРеврътел и също много вероятно извънземните да са ти източили мозъка по някоя технология без усещания. И какво точно ще чака Бил Гейтс от бедните африканци. Да им отнесе в щатите колбите от слама и кал или ще изтисква олио от мазните им коси ?

    И какво с какво точно от компютърната история трябва да се запознаем, че да видим какво зло е Бил Гейтс.

    Цялата работа е че той тръгва от това, че ИБМ когато подписват договор с него допускат една клауза която му позволява да продава и на трети страни това което е разработил за ИБМ. Той купува от един вече готова разработка, допрепреправя я за ИБМ и после излиза на пазара. На никой нож не е опрял, закон не е нарушил. ИБМ с толкова сила и адвокати ако не са си доогледали договора, ами техен си проблем. Оня който си е продал системета, ами не е бил насилван, взел е парите и я е дал.

    Стив Джобс да не би по-малко да е крал от Ксерокс.

    А пък тоя azsam да ходи той да се закопае. Вече знаем от историята една ситуация в която едни пройдохи които с подпомогнати с руския автомат избиха и закопаха цвета на българската нация и сега техните деца са недостижими по богатство и власт. И държавата е превърната в клоака.

  15. Ивко

    Борисе, ти си морон и тиква.

    Празна ти е кратуната какви анархисти, какви социалисти, какви болести те преследват теб и твоята болна и плесенясала кратуна?

    Зад всяко голямо богатство на който и да е бизнесмен стоят множество престъпления.

    Човек и да направи нещо добро по никакъв начин не заличава и не заменя извършените злини.

    Относно Били всичко което прави и зло и уж привидно добро е с една единствена цел всичко да подчинява на своите собствени интереси и изгода.

    Борисе, НАИСТИНА ЛИ смяташ че земята нямаше да върти ако нямаше Microsoft?

    Запознай се с малко компютърна история!!! Без да съществуваше пиратската компания Microsoft щеше да бъде Светът дори много по-добър и пак щеше да има компютри, интернет!!!

    Провери и ще разбереш – Бил Гейтс е най-големият мошеник и пират в компютърната история.

  16. Борис

    :o), подкрепям изказването ти. +1
    За останалите коментатори мога само да кажа, че са анархисти и мързеливци, които никога са имали топките да постигнат нещо, да се развият, да направят нещо добро за другите, камо ли могат да се сравняват с Бил Гейтс и да му дават квалификации.

    Явно още искате социализъм, но като искате ходете в Китай, Куба или най-добре в Северна Корея. Вероятно там ще живеете и ще се чувствате по-добре.

    Китай за съжаление е голям проблем, но дано в следващите десетилетия вредното им влияние намалее значително. Индустриализацията в Индия също е проблем, особено като се има предвид броя и на тяхното население.

    Относно Бил Гейтс, той единствено може да бъде поздравен и приветстван за благотворителните си начинания и за начина, по който мисли.

  17. :o)

    Човекът е напълно прав.
    Изключително смешно е опазването на околната среда в белите страни, където има стандарти за спазване и премии за “зелен живот” и “енергийна ефективност”.
    С една дума съвеста им е чиста.
    Разбира се всички тези страни са си изнесли продукцията и заводите да мърсят Китай и далечния изток.
    Има само един проблем КИТАЙ Е НА СЪЩАТА ПЛАНЕТА 🙂
    Разбира се те са супер зелени и екоспазващи, а за другото някак си забравят.

  18. Драгомир

    Към ^_^:
    Нищо няма да освободи. Ще се пренасочат към някой друг. Ако искате да се освободят крадени пари, тогава трябва да откриете скритите криптографски ключове на по-големите световни банки и да ги публикувате в интернет. Ще стане много весело тогава… Когато броячите за пари станат напълно неизползваеми.

  19. Anonymous

    Какво става с програмите за ограничаване на раждаемостта – пари срещу стерилизация, закони за 0 деца.

  20. Петко

    BTW, най-разумната позиция по отношение на “чистата енергия” – другата гледна точка е Симеон Дянков: нямаме нужда от повече енергия, а от “енергийна ефективност”…

  21. ^_^

    Тоя ако го изгорим, няма да произведе много енергия, но ще освободи доста крадени пари.

  22. azsam

    А богатите трябва да бъдат закопани.

Коментар