ИКТ бизнесът е работодател номер едно у нас

Технологичната индустрия се оказва категоричният работодател номер едно по разход за заплати, сочи анализ на CBN

Технологичната индустрия се оказва категоричният работодател номер едно по разход за заплати, сочи анализ на CBN

Технологичната индустрия е работодател номер едно в България за 2013 година, сочи класацията за 500-те най-големи компании по платени заплати, изготвена от агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. В списъка попадат 62 фирми от ИКТ сектора с общо 15% пазарен дял. Софтуерният бизнес е лидер с 29 компании, а контактните центрове изпреварват телекомите.

Повече от три десетилетия след появата на първия в Източна Европа настолен компютър „Правец”, произведен в България, и седем години след приемането на страната като 27-ми пълноправен член на Европейския съюз, технологичната индустрия се оказва категоричният работодател номер едно по разход за заплати, респ. платени осигуровки, посочва анализаторската компания.

Класацията на CBN се базира на предварителни резултати и обхваща около 93% от бизнеса в страната, или над 313 хиляди фирми. „Резултатите са добра новина и приятна изненада на фона на общата икономическа картина, стандарта на живот и нивото на образователната система”, коментираха от CBN.

Коментари по темата: „ИКТ бизнесът е работодател номер едно у нас”

добавете коментар...

  1. :o)

    Всъщност “хилките” за които говорите са в много малък процент от т.нар. ИКТ.
    Огромна част от бранша се крепи на плещите на много бачкатори, за които и заплата 500-700 евро е постижение. “Хилките” са за видове работи, което изсипаните отгоре мениджърчета-парашутисти не могат да направят, тъй като познанията им за компютрите са като на секретарки :), а хората които го вършат могат да взимат тези и още много повече пари навсякъде в белия свят.

    Не съм съгласен обаче че Индия ще ни измести като лоу-левел дестинация.
    Напротив – ОТТАМ СЕ РАЗКАРВАТ работодателите в бранша. Търсят други места като БГ.
    Който има време и желание да проучи положението 😉
    Не всичко е пари и заплати. Когато един мангал е ринал лайна 5000 години, дори да му даваш по 1$ заплата и да пестиш яки разходи, той пак ще си произвежда лайна 🙂

  2. fofu

    Иване не разбрах точно какво искаш да кажеш. Ако искаш да кажеш, че цифрите ми от 2 хилки в леа са неточни, възможно е. Аз не участвам в този пазар на труда от доста отдавна. Това което написах е от извадки от вестници които съм използвал за да вдъхновя (доколкото е възможно) познати и приятели да натиснат малко на учене и да влязат в тази област. Рано е още за Индия според мен, че и там се понагушиха. Макар, че пък е голяма навалицата. Ще видим.

    Но със сигурност това което Юзвер казва е от сорта – това си баба знае това си бае.

  3. Иван

    fofu, две хилки са в лева, а не в долари или евро. На две хилки хората и колеги мои са работили още преди 6 години на такива заплати. Сега едни съпортаджии получават по толкова – вече е обидно да е такова заплащане за програмисти летвата за заплати вече се качила доста високо. Просто е неизбежно, дошло им е вече времето на фирмичките от ИКТ да мигрират в Индия.

  4. fofu

    Юзвер откъде се пръквате такива умници не мога да разбера. Да естествено, евтина работна ръка, ти да не искаш да те наемат заради това дали са ти хубави очите. И тя беше евтина, сега вече в София заплатите са над 2 хилки. Познавам човек в банковата свера, на 6 хилки. И според теб какво, да ни подминат и да идат и тия в Индия ли? И тия които са заети и тях да ги няма ? Като си нямаме собствени ИТ разработки, това е, каквото можем ще кярим и ще стискаме палци за още. Ти като искаш развии мощна ИТ индустрия и наемай по каквито искаш критерии

  5. Юзвер

    До :o) – браво, много точно казано.

    В добавка една обществена тайна всичките чужди ИТ фирми си правят офисчета в България заради ниският стандарт на живот и евтина работна ръка.

  6. :o)

    Заглавието е меко казано смешно и невярно в този му вид:
    “ИКТ бизнесът е работодател номер едно у нас”

    Работодател номер 1 в България мирише на пръжки, цаца и сервитьорки с два пръста пола.

Коментар