Google и Meta плащат най-големи заплати на своите специалисти

Схемите за повишаване на служителите в технологичните гиганти имат много нюанси
(снимка: CC0 Public Domain)

Темата за заплатите на ИТ специалистите винаги е провокирала огромен интерес. Според анонимен форум, компаниите Google и Meta плащат най-големи възнаграждения на инженерите и програмистите.

Актуалните данни от форума за технологични специалисти Blind сочат, че Google и Meta са склонни да плащат на своите кадри повече от колегите си в други големи ИТ компании като Apple, Amazon или Microsoft. Данните се базират на анонимни проучвания сред потребителите на Blind в периода януари-август 2023 г.

Въпреки че от публичните компании се изисква да отчитат средното годишно възнаграждение на всички свои служители, сравнено с това, което печелят техните изпълнителни директори, данните за заплатите на специалисти с определено ниво на умения се пазят в тайна и са известни само на търсещите работа.

Blind е анонимна платформа, но за да подобри уместността и точността на своите данни, тя изисква от участниците да потвърдят работното си място, като използват служебния си имейл. Форумът публикува още няколко обобщени заключения на базата на събраната анонимна информация:

Apple и Microsoft средно плащат най-малко на инженерите от начално ниво, въпреки че заплащането на висшето ниво обикновено е сравнимо с това в други големи технологични компании;

Повишението в Amazon може да отнеме повече време, отколкото при конкуренцията, но от друга страна там има най-широк диапазон на заплатите за инженери;

Изглежда, че инженерите на Meta достигат ниво най-бързо и получават едни от най-високите заплати;

Microsoft има най-голям брой нива за софтуерни инженери, което дава на компанията повече гъвкавост при повишаване на служителите. Средните им заплати обаче са по-ниски от тези на колегите им от конкурентни компании.

Коментари по темата: „Google и Meta плащат най-големи заплати на своите специалисти”

добавете коментар...

  1. Ясно НО

    Големите пари вземат мениджъри и шефовете, които не са никакви специалисти.

Коментар