Възходът на езика за програмиране Rust. Докъде може да стигне?

Закономерно или не, някои езици за програмиране стават по-любими от други
(снимка: CC0 Public Domain)

Езикът за програмиране Rust става все по-популярен сред разработчиците на софтуер. Броят на специалистите, които пишат на него, расте, както и световното му разпространение, показват различни рейтинги и анкети. 

Но пътят до Топ 5 ще бъде трънлив за Rust – много програмисти смятат, че този език е твърде труден за овладяване, особено в сравнение с Python, който е водещ в повечето класации на най-популярните езици за програмиране от почти две години.

Любимецът Rust

Създаден през 2006 г., Rust започна да набира популярност доста бързо. Това се доказва от резултатите от проучване на общността на Rust Foundation, която разработва езика, проведено в края на 2022 г. сред почти 9500 души.

Над 90% от участниците в проучването се идентифицират като „потребители на Rust“. От тази група почти половината (47%) казват, че пишат на Rust ежедневно, което е с 4 процентни пункта повече отколкото година по-рано.

Значителна част от разработчиците, използващи Rust (30%) в момента, могат да пишат само прост код. Около 42% от анкетираните определят като високо нивото си на владеене на този език.

В проучването на Rust Foundation са участвали ръководители на проекти и програмисти, а 82% са отговорили на всички въпроси. Това е повече от резултатите през 2021 г., когато 76% от анкетираните попълниха същото проучване.

Единственото нещо, което пречи на глобалната общност от програмисти да премине масово към Rust, е повишената сложност на разработката му, отбелязва TechSpot.

Rust навсякъде

През своите 17 години съществуване Rust успя да проникне в много големи софтуерни проекти. Създаден от Грейдън Хоар от Mozilla Research, той намери своето място в ядрото на Linux, браузъра Chromium и Windows, макар че Microsoft не разкрива кои компоненти на операционната система са създадени с Rust.

Rust също е много популярен сред авторите на зловреден софтуер, но не защото има нещо специално в езика. Те го ценят не по-малко от Golang от Google, Dlang или Nim просто защото тези езици, макар и добре познати, все още са много екзотични, което затруднява работата на експертите по информационна сигурност.

По-трудно е да се идентифицира опасен софтуер, написан на редки езици, в сравнение с основните C и C++, в резултат на което хакерите не само пишат нов софтуер с тях, но и прехвърлят пуснати по-рано програми към техния синтаксис.

Например, в края на 2020 г. целият свят беше разтревожен от бързото разпространение на троянския кон Buer, написан на C, но антивирусните решения бързо се научиха да го хващат и неутрализират. През лятото на 2021 г. се появи новата му версия RustyBuer, която, както подсказва името, е написана на Rust.

Труден път до топ 5

Нарастващата популярност на Rust сред разработчиците на софтуер се доказва и от класацията на езиците за програмиране, изготвяна от Tiobe, която се актуализира ежемесечно. През юли 2023 г. Rust беше класиран на 17-то място, въпреки че година по-рано дори не влизаше в топ 20. Това е най-добрият резултат за всички години на съществуване на Rust, а най-лошият е 211-то място през декември 2012 г.

Заслужава да се отбележи, че Rust достигна версия 1.0 сравнително наскоро – едва през 2015 г. Предходните девет години от съществуването си езикът прекара в бета състояние.

През август 2023 г. Rust слезе до 18-то място в класацията на Tiobe. Спадът спрямо предходния месец е незначителен, особено в сравнение с август 2022 г., когато Rust заемаше 22-ро място. Сега пред него са постоянните „жители“ на топ 5 – Python, Java, C, C++ и C#, както и древни езици за програмиране с пик на популярността в средата на 20 век като COBOL и Fortran. Първият се появява през 1959 г., а вторият две години по-рано.

Спиращи фактори

Най-вероятно няма да е лесно за езика Rust да достигне първо място, например, в класацията на Tiobe. От октомври 2021 г. Python води списъка, като основното му конкурентно предимство е невероятно ниската бариера за усвояване. Дори заклет хуманитарист може да го разбере и да започне да пише прости програми, както се вижда от популярността и броя на експресните курсове за изучаване на този език.

Проучване на Rust Foundation показа, че за разлика от Python, не могат да се овладеят основни познания за Rust в рамките на няколко седмици. 30% от респондентите посочват трудности в ученето като основна причина да не продължат да използват Rust и да преминат към друг език.

Някои разработчици на софтуер все още смятат, че Rust е труден за работа по големи проекти и по-нататъшното им развитие. Повече от една четвърт от анкетираните (26%) са загрижени също за бъдещата подкрепа на техните Rust проекти.

Коментари по темата: „Възходът на езика за програмиране Rust. Докъде може да стигне?”

добавете коментар...

  1. Дебел

    За какви нови версии плащате бе наковци?

  2. Ре-ха

    Никакви тестове не са опазили никой вече колко години има Си език?
    Колко и да си мислите че нещо може да предпази – неможе и тестовете се пишат от тоз който пише и кода – епична грешка ама сериозна. Тестерите трябва да пишат тестове и юнит и всички ама не шефовете само се бият в гърдите, нямат обаче нищо в главите.
    Езика наистина е много по добър от Си ама който е писал на него няма да го разбере или писали и на Си и на Джава програмисти може да разберат ако не Ръст – заради приликите в екстрите.

  3. НямаПрограмистиВече

    Няма никой да програмира даже и на Ръст, Джава или Питон, а и останалите, всичко е на ИИ работа а само некои дребни неща се оправят до GPT5 тогава и секретарка с минимална заплата ще замени не 20 а 2000 програмиста даже и от БГ.
    Така че Да Ръст е потресаващо по добър от Си но не е Джава само прави това което е плюс на джавата като да се оправя с мемори лийкс … – прочетете ги на джавата плюсовете.
    Така че който учил учил после на борсата за хамали и евентуално нещо хардуерно, или бране на къпини.

  4. ха

    Програмист, не езикът трябва да те пази от глупости, а множество допълнителни тестови софтуери. Но всъщност целта на повечето съвременни софтуерни продукти не е да са стабилни, а да са нестабилни, за да накара в последствие потребителя да си включи update-ите и да си плаща за новите версии. И затова подобни проверовъчни софтуери рядко се използват.

  5. Наблю Датор

    Сегашните програмисти ходят на курсове по меки умения

  6. Програмист

    За Rust това е програмиране с патерици и протези образно казано. Разните компютърно неграмотни мениджъри и шефове са с промити мозъци, че това е не ново много убаво и надеждно. Истината си чистия C и C++ и асемблер всичко е изградено на основата на тези езици. Истински надежден сигурен код се пише само на това и няма как езика да компенсира липсата на високи умения у самият програмист, когато не достигат какъвто е случаят с Rust хайде да пуснем тромав език за програмиране, който уж щял да възпрепятства програмистите да пишат недобър код. Смешни клоуни са тези които вярват в това.

Коментар