Intel обяви осемядрен процесор със силициева фотоника

Новият RISC процесор на Intel се отличава с 66 нишки на всяко от осемте ядра
(източник: Intel)

Intel предизвика сериозен интерес с анонса на осемядрен процесор с 528 нишки и елементи на силициева фотоника. При така обявените параметри, едно ядро може да обработва 66 нишки.

Потребителските и дори сървърните процесори често използват многонишкови технологии, при които едно ядро ​​едновременно обработва два потока от данни. Но сега Intel предлага 66 нишки на ядро. Вярно е, че ядрата не са x86-съвместими – новият процесор е базиран на RISC архитектура, а всяко ядро ​​има 192 KB кеш памет и 4 MB SRAM.

В допълнение към невероятната многопоточност, процесорът, изпълнен като чиплет, съдържа и елементи на силициева фотоника за управление на оптична мрежа. Благодарение на това, ядрата от различни чипове могат да се свързват директно, дори чиповете да не са в едно и също шаси, без добавяне на комутатори и мрежови карти.

Всички компоненти са свързани чрез EMIB. Процесорът има TDP от 75 W, а оптичната част консумира приблизително половината от цялата енергия. В чипа са интегрирани 27,6 милиарда транзистора на кристал с площ 316 мм². Intel ще го произвежда по 7-нм технология в заводите на TSMC.

Новият процесор има дизайн BGA-3275, поддържа 32 оптични I/O порта със скорост 32 GB/s/каталог и 32 GB специална DDR5-4400 DRAM. Платформата като цяло е способна да поддържа до 16 процесора, което ще осигури 120 ядра и 8448 нишки. Очевидно всичко това е създадено за работа със софтуера DARPA HIVE.

Коментари по темата: „Intel обяви осемядрен процесор със силициева фотоника”

добавете коментар...

  1. Ок

    Това е реално маркетинг и нищо повече. Досегашните процесори се по бързи само ако честотата е повече и истинските ядра са повече не и фалшиви тредове/нишки те са виртуални толкоз колкото Мета-вселената.
    Но ако има да речем 64 ядра с 8к нишки може да има смисъл

Коментар