ИТ заплатите скочили с 30% за година

Кадърните хора с умения на главен технически директор получават близо двойно по-голямо възнаграждение в сравнение с миналата година (снимка: CC0 Public Domain)

Най-високите нива на заплащане в областта на технологиите са се повишили, особено при някои специалности. На годишна база, от април 2022 г. до април 2023 г., възнагражденията на много от позициите се увеличили с 30%, гласи нов анализ.

Проучването разглежда свободните работни места в областта на цифровите технологии, медиите, маркетинга, продажбите, изследванията и технологиите. То е дело на според фирмата за набиране на персонал в цифровите и медийните среди Aspire.

Изводът е леко изненадващ на фона на масовите съкращения в ИТ бранша през последните месеци. Тенденцията обаче има няколко обяснения.

„Технологичният сектор премина през труден период в последните 18 месеца, белязан от масови съкращения в големи фирми. Но стабилният ръст на заплатите на много от ключовите позиции изглежда като вестител на възстановяване“, коментира Тери Пейн, глобален управляващ директор на Aspire. „Това е добре дошъл знак както за работодателите, така и за кандидатите“.

Фактори

От друга страна, докато някои ИТ бизнеси свиват цели екипи, много от потребителските организации се нуждаят от висококвалифицирани кадри, на които да поверят работата по своите дигитални трансформации. Подобни работодатели се стремят да привлекат талантите от фирмите, направили съкращения, и виждат голяма стойност в инвестициите си.

Дефицитът на таланти също е фактор. Корените на проблема отиват назад във времето до началото на коронавирусната пандемия. Задължението да се работи от къщи създаде у много бизнеси истинска зависимост от технологиите. Това накара фирмите да се дигитализират скоропостижно. Подобна промяна на свой ред ги принуждава да търсят подходящите таланти, за да поддържат и доразвиват технологичните постижения.

Ситуацията поражда редица несгоди от острия недостиг на таланти. Затова не е странно, че в днешно време често ставаме свидетели на нарастващ брой обяви за ИТ позиции и твърде малък брой кандидати за всяка от тях, казва Пейн. Диспропорцията обикновено означава, че хората с необходимите умения могат да се пазарят и да настояват за конкурентна заплата.

Голямото напускане

Голямото напускане всъщност така и не се случи, смятат още от Aspire. Към края на 2021 г. и през 2022 г. ИТ служителите говореха масово за преместване от една на друга работа или за пълно напускане на ИТ индустрията. Тази гигантска миграция изглеждаше като да се задава на хоризонта, особено във времената, когато много фирми задължиха служителите си да се върнат по офисите след края на пандемията.

Повеят на икономическата криза обаче бързо охлади страстите. Страховете от съкращения на фона на застудяващия икономическия климат накара фирмите да съкратят разходите си, а служителите – да се откажат от намеренията си да рискуват, за да търсят по-добри работни места.

От -10% до +87%

От 1400 позиции, оценени в платформата на Aspire, предложенията за младши или средно ниво QA инженери са отбелязали средно 30% увеличение на максималната заплата през последната година. Дипломираните анализатори на данни отбелязват средно увеличение на предлаганото възнаграждение от 7% от април 2022 до април 2023. Ролите на младшите дизайнери също отбелязват умерен скок от 13%.

Офертите за роли на CTO са скочили най-много. Минималната заплата, предлагана за талантлив CTO, се е увеличила с 87,5% през последната година.

Ръст се наблюдава и при сфтуерните инженери от средно високо ниво. В същото време много други роли – като продуктови мениджъри от средно високо ниво, директори и ръководители на UX/UI и QA роли – наблюдават как офертите за заплати си остават все същите.

За някои позиции промяната дори не е положителна – например UX и UI дизайнерите на средно ниво трябва да се примирят с до 10% по-малко възнаграждение от миналата година.

Коментари по темата: „ИТ заплатите скочили с 30% за година”

добавете коментар...

  1. External

    Ентер,
    моля Ви се – събудете се и подкрепете коментара си с реални факти. Сметките Ви са много далеч от реалността. Вярно е – в Швейцария е скъпо, но и заплатите са им доста по-високи от тези в родна България. Дори след облагане с данък и осигуровки, плащане на наем, кредити и т.н. хората разполагат с повече пари (покупателна възможност). Освен това валутата им е по-стойностна от българския лев, отнесено към цените на стоките спрямо тези в България (където всичко се облага с невиждани данъци и безразборни търговски надценки) не е трудно да се сметне къде е по-добре. На фона на арогантното отношение на повечето работодатели в България и умишленото задържане на ръста на заплатите ми е трудно да се съглася с Вашето твърдение. Може би в София печелят ИТ-тата повече от тези в “провинцията”, но за сметка на това и животът там е по-скъп… 🙂

  2. Ентер

    Всъщност заплатите и покупателната стойност в IT в България са много по високи от тези на IT специалистите в чужбина и само тези ,които не сте излизали на вън им се струва ,че с високата заплата навън ще са по добре ,отколкото в България.Няма да сте по добре дори едва ще вържете двата края за наеми ,храна коли и прочие в една Швейцария напр. да речем в която и 70% от дохода брутен отива в данъци .

  3. до Мучи

    Защото това ти е родината например. И независимо че има и лоши неща, има и хубави. Никога не съм разбирал хора, които само си мечтаят как да отидат някъде на метеното, вместо да си направят така че тук да им е добре. И не говоря за измами. Познавам много кадърни хора, които си живеят добре в България. Ако не е нескромно, бих се причислил към тях. Бил съм и в чужбина, работил съм по разни проекти, но като родината друго място няма.

  4. Мучи

    До Българин за Чупи има предвид ИТ спецовете и високите технологии и адекватно заплащане само в чужбина е постижимо. България е от тип туристическа държава от аграрен тип земеделие и животновъдство няма капацитет нито потенциал за индустриализация, информационни и хайтек технологии. Един компютърен добър специалист няма бъдеще е България. Ресторанти, кръчми, хотели и тези хлебарите с колички Мерцедес Майбах това са хората които са многото пари които въртят икономиката и държавата. Защо хората с висока квалификация и умове да се мъчат у България живота е един и е кратък.

  5. Българин

    Чучи, защо все да бягаме в чужбина? Нямаме ли си родина? Нямаме ли род и история, за да направим това прекрасно парче земя, още по-добро за живот.

  6. ~

    QA и HRс а първите ,които ще бъдат изгонени от оборите на IT от АI

  7. Чучи

    Инфлацията не може да се догони. Никакъв скок е това в нищото. Истината за ИТ специалистите е една куфарче и билети за чужбина.

Коментар