Идеята ИТ гигантите да плащат данък за интернет инфраструктурата буксува

Развитието на интернет инфраструктурата породи спор между телекомите и ИТ гигантите
(снимка: CC0 Public Domain)

Повечето страни от ЕС се противопоставиха на развитието на интернет инфраструктурата за сметка на технологичните гиганти. Те отхвърлиха предложението на европейските телекоми да принудят световните технологични гиганти да спонсорират развитието на интернет инфраструктурата в региона, по-специално 5G мрежите и кабелния широколентов достъп.

Ръководителите на министерства, свързани с телекомуникационния сектор, от 18 страни в ЕС или напълно отхвърлиха инициативата за въвеждане на специален данък, или я разкритикуваха по време на среща с еврокомисаря Тиери Бретон в Люксембург, за която съобщи Ройтерс. Това съответства и на позицията на телекомуникационните регулатори на ЕС – групата BEREC.

Известно е, че Deutsche Telekom, Orange, Telefonica и Telecom Italia искат ИТ гигантите да компенсират част от разходите за поддръжка и развитие на интернет инфраструктурата и срещнаха разбиране от Бретон, който между другото някога заемаше поста ръководител на France Telecom. От своя страна, Google, Apple, Meta, Netflix, Amazon и Microsoft очаквано отхвърлиха идеята за подобни данъци, заявявайки, че вече инвестират в цифровата екосистема.

Министрите от ЕС подчертаха, че няма надеждни анализи, които да предскажат последиците от такава мярка. По-специално, не е изключено технологичните гиганти действително да прехвърлят плащането върху плещите на своите клиенти, като повишат цените на услугите.

Министрите също така припомниха вероятността от нарушаване на правилата на ЕС за “неутралност на мрежата”, които изискват равно третиране на всички потребители, липса на бариери пред иновациите и борба с нискокачествените продукти.

Сред критиците на предложения данък са Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Германия, Ирландия, Литва, Малта и Холандия. Кипър, Франция, Гърция, Унгария и Италия подкрепиха идеята, докато Полша, Португалия и Румъния или заеха неутрална позиция, или се отказаха да я изяснят, като казаха, че позицията все още не е формирана.

Очаква се до края на юни Бретон да публикува доклад, обобщаващ мненията, които е получил от технологични гиганти, телекомуникационни доставчици и други играчи от индустрията, за да даде индикация за собствените си намерения в тази посока. Преди законодателните инициативи да станат закон, те трябва да бъдат съгласувани с ръководството на ЕС и по-специално със законодателните органи на национално ниво.

Коментар