Китайски рекорд: интернет със скорост 1,2 терабита в секунда

Цялата интернет инфраструктура за терабитови скорости е изградена с китайски хардуер и софтуер (снимка: CC0 Public Domain)

Китай се прослави с нов рекорд за скорост на предаване на данни по интернет. В страната заработи оптична магистрала, която е 10 пъти по-бърза отколкото обикновените интернет линии.

Новата оптична магистрала поддържа трансфер на данни със скорост до 1,2 терабита в секунда (Tbps), съобщи South China Morning Post (SCMP). Това е над 10 пъти по-бързо от предаването на данни в повечето конвенционални опорни интернет мрежи, които работят със скорости от около 100 гигабита в секунда (Gbps).

Скорост от 1,2 Tbps ще позволи изтегляне на 150 филма с висока разделителна способност само за една секунда, заяви Уан Лей, вицепрезидент на Huawei, по време на пресконференция, посветена на новата оптичната магистрала.

Проектът е реализиран от китайския университет Цинхуа, оператора China Mobile, компаниите  Huawei Technologies и Cernet Corporation. Пускането на линията се състоя 2 години по-рано от очакваното: експертите смятаха, че мрежи със скорости от 1 Tbps ще се появят не по-рано от 2025 г. Повече от 3000 км оптични влакна свързват Пекин, Ухан и Гуанджоу.

Пускането на 1,2-терабитовата линия стана в рамките на китайския национален проект „Инфраструктура на бъдещата интернет технология” (FITI, Future Internet Technology Infrastructure) под управлението на Министерството на образованието. Проектът се изпълнява от 2013 г. с подкрепата на правителството на страната.

Целият софтуер и хардуер на изградената интернет инфраструктура са създадени от китайски специалисти. По план, проектът FITI трябва да бъде завършен до края на тази година.

Коментар