Нов 350 Tbps подводен кабел свързва САЩ и Европа

Интернет инфраструктурата се подсили с нов подводен кабел между САЩ и Европа
(снимка: CC0 Public Domain)

Google пусна нов подводен оптичен кабел Grace Hopper, който свързва мрежовата инфраструктура на САЩ, Обединеното кралство и Испания. Кабелът е положен от Ню Йорк до британския град Бюд в Корнуол, а клон отива и до испанския Билбао.

Grace Hopper, кръстен на американския учен и контраадмирал Грейс Брустър Мъри Хопър, се състои от 16 двойки оптични влакна и осигурява пропускателна способност от 350 Tbps по основна магистрала с дължина 6354 км, съобщи DataCenter Dynamics.

Твърди се, че новият кабел работи от 27 септември, за което Google вече е уведомил Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC). Това е първият подводен кабел за свързване на САЩ и Обединеното кралство от 2003 г. насам, с допълнителен клон към испанския Билбао за връзка с клауд региона в Мадрид.

В изпълнението на проекта участва Lumen Technologies, като в допълнение към инвестициите компанията отговаря за наземните комуникационни възли в двата края на кабела и наземната инфраструктура.



Grace Hopper използва превключване на оптични влакна, за да осигури оптимално качество на комуникация при повреди от различно естество. Осигурена е и връзка с други кабели за данни на Google.

Коментари по темата: „Нов 350 Tbps подводен кабел свързва САЩ и Европа”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Защо да звучи невероятно, Грейс е женско име и е било едно от най-популярните в началото на 20ти век.

  2. кет

    Грейс Хопър е жена, колкото и невероятно да звучи

Коментар