Пробив на крипто-борса, откраднати са $100 млн.

Хакери причиниха щети за 100 милиона долара на крипто-инвеститори в борсата Binance
(снимка: CC0 Public Domain)

Крипто-борсата Binance спря в четвъртък вечер всички транзакции, вкл. трансферите на средства, поради инцидент с хакване, в резултат на който са откраднати 100 милиона долара на инвеститори.

Открит е експлойт в блокчейн мрежата Smart Chain (BSC), съобщи Engadget. Според изпълнителния директор на Binance, Чанпън Джао, щетите от действията на хакерите възлизат на около 100 милиона долара.

„Експлойт на междуверижния мост BSC Token Hub доведе до [създаването] на допълнителни BNB. Помолихме всички валидатори временно да спрат BSC. Сега проблемът се решава. Вашите средства са в безопасност. Извиняваме се за неудобството и съответно ще предоставим допълнителни актуализации“, каза Джао в изявление по повод инцидента.

Експерти по сигурността от крипто-фирмите BlockSec и Paradigm изясниха, че според данните на блокчейна, 2 милиона токена Binance Coin (BNB) са били откраднати в две транзакции, което се равнява на 568 милиона долара по текущия курс на BNB.

Хакерът обаче е успял да изтегли само част от парите, тъй като транзакциите са спрени. Останалите токени, които са в портфейла на хакера, са замразени в мрежата на Binance. Съобщава се още, че около 7 милиона долара от изтеглената сума също са били замразени.



В петък Чанпън Джао увери потребителите, че проблемът вече е решен. Мрежата Smart Chain работи отново след добавяне на корекции, за да се предотврати проникването на хакери. Така че скоро потребителите отново ще могат да извършват преводи и различни транзакции.

Коментар